Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Vergiyi tabana yayarak birtakım istisnaları ve imtiyazları kaldırarak vergilendirilmemiş bazı alanları, mesela şehir rantları gibi, vergilendirerek kamu gelirlerini artıracağız" dedi.

Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın maddeleri üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Gelirlerin kalitesini artırma, harcamaları rasyonelleştirme ve kayıt dışı ile mücadele olarak üç temel alanları bulunduğunu belirten Şimşek, "Gelirin kalitesini artırmaktan kastımız şu; biz vergiyi tabana yayarak birtakım istisnaları ve imtiyazları kaldırarak vergilendirilmemiş bazı alanları, mesela şehir rantları gibi, vergilendirerek tabi ki bu reformun uygulanmasıyla birlikte kamu gelirlerini artıracağız" diye konuştu.

 -"Lüks tüketime yönelik belki ilave vergiler gündeme gelecek"

Şimşek, şöyle devam etti:

"Bir de lüks tüketime yönelik belki ilave vergiler gündeme gelecek. Zaten biliyorsunuz son yıllarda motor hacmi büyük olan taşıtlara biz getirdik. Bunun benzeri diğer alanlarda da çalışmalar yapılacak. Dolayısıyla yakın dönemde biliyorsunuz, değerli taşlar üzerinde daha önce ÖTV vardı ve çok sınırlı bir gelir elde ediliyordu ama şimdi KDV'yi getirdik. Dolayısıyla bu türden düzenlemeler diye bakmak lazım. O çerçevede görmek gerekiyor?"

IMF ile ilgili soruları yanıtlayan Şimşek, geçen yıl Mayıs ayı itibariyle Türkiye'nin IMF'ye herhangi bir borcu kalmadığını ifade etti.

Şimşek, "IMF'ye biz henüz borç vermedik. O G20 toplantılarında ben de vardım. IMF'nin bu yönde genel anlamda bir talebi oldu. Biz de kendilerine olumlu yaklaşacağımızı, bunun için 5 milyar dolar ayıracağımızı da söyledik ama henüz bizden o borcu almadılar. Ama verebiliriz" diye konuştu.

-Güneş, kürsüye terazi ile çıktı

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay tasarının maddeleri üzerinde yaptığı konuşmada, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun tasarruftan söz ettiğini ve plaketleri israf olarak değerlendirdiğini ifade etti.

Akçay, "Plaket verilirse israf, hediye olarak kabul ediliyor. Peki kol saatleri almak, hediye diye ifade ettiler, onlar hediye değil mi? Çikolata kutularında alınan paralar bunlar devam edecek mi Sayın Başbakan. Bu konulara niye girmiyorsunuz. Başbakan'ın gündeminde plaketler var ama nedense diğer israflar yok. Nasıl bir tasarruftur ki 15, 20 liralık plaketlere israf diye izin vermez ama milyarlarca liralık saraylara, milyonlarca liralık araçlara, taşıtlara kiralamalara sesini çıkaramaz" diye konuştu.

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş de konuşmasında Cumhuriyet tarihi boyunca hiç saray yapılmadığını belirterek, "Saraylar sadece Osmanlı döneminde yapılmıştır. Dolmabahçe, Yıldız, Çırağan Sarayları. Fakat bunların hiçbiri kaçak sarayı kadar debdebeli bir saray olmadı. Padişahlar bile daha mütevazı bir hayata sahipti" dedi.

Bütçe dengesinin adalet ile sağlanabileceğini vurgulayan Güneş, kürsüye getirdiği terazinin bir kefesine asgari ücreti, sosyal yardımları, emekli maaşını ve işsizlik sigortasını simgeleyen ağırlıkları, diğer kefesine ise faizi ve cumhurbaşkanlığı sarayını simgelediğini belirttiği ağırlıklar ile Rıza Sarraf'ın olduğunu söylediği sahte altınları koydu. Terazinin dengesinin bozulması üzerine Güneş, "İşte bu ülkenin dengesi bu. Bütçenin de dengesi bu" değerlendirmesinde bulundu.

Güneş, konuşmasından sonra da sıraları dolaşarak terazinin bir kefesine koyduğu sahte altınları aralarında AK Partililerin de bulunduğu milletvekillerine dağıttı.

AK Parti Sivas Milletvekili Ali Turan ise 2015 yılı bütçesinin Türkiye'yi hedeflerine taşıyacak gerçekçi bir bütçe olduğunu söyledi.

AA