Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Dünyada 92 şehirde kullanılan ve Şubat'ta devreye girecek taksi çağrı merkezi ve yönetimi projesi, 2 yıl içinde 18 bin taksiyi kapsayacak.

Proje, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Transist 2014 Ulaşım Teknolojileri Fuarı'nda, İspark Genel Müdürü Mehmet Çevik tarafından tanıtıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İspark ile ihaleyi kazanan verifon işbirliğiyle hayata geçirilen proje ile kentte hizmet veren 18 bin taksi tek çatı altında toplanacak.

Projeyle sürücü ve yolcu güvenliğinin artırılması, trafik kaynaklı stres ve gürültü kirliliğinin azalması, yakıt maliyetlerinin düşmesi ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında taksilerin yolcu ve sürücü bölümünde iki ayrı panik butonu olacak, istenmeyen durum anında, taksici ya da yolcu butonları kullanarak yardım çağırabilecek. Yeni sistemin öne çıkan bir diğer özellliği ise müşterilerin, gittiği yeri navigasyondan takip edebilecek olması. Ayrıca bu sistemle herhangi bir eşya unuttuğu zaman hangi araçta olduğu tespit edilecek.

Yeni sistem turistler içinde büyük bir kolaylık getiriyor. Turistlerin taksilerde şoförlerle İngilizce, Fransızca, Çince, İspanyolca, Arapça dahil 6 dilde irtibat kurmasını sağlayacak bir sistem bulunacak. Çevik'e göre bu sistem taksici esnafının günlük 20-22 müşteri kapasitesini 40'a kadar çıkaracak.