Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:07'de güncellendi)

ABD hisse senetleri 2011’den bu yana en büyük 3 günlük rallinin ardından, teknoloji şirketlerinin ilaç üreticilerindeki kayıpları dengelemesi ile yatay seyrediyor. Enerji şirketlerinde petroldeki düşüşlerin sürmesi ile satışlar yeniden başlarken, Avrupa hisseleri yükselişi beşinci güne taşıdı.

Standard & Poor’s 500 Endeksi New York saati ile 12:19’da yüzde 0.2 yükseldi. MSCI Dünya Endeksi yüzde 0.5 artış kaydetti. Ruble dolar karşısında, ihracatçıların Döviz satışı noktasındaki hükümet baskısına olumlu yanıt verdiği söylentileri ile 55 seviyesini aşarken, yen yüzde 0.3 değer kaybetti. Brent petrolü gerileyerek yüzde 2’den fazla olan kazancını sildi. Doğal Gaz vadeli kontratları arz fazlası ile yüzde 7 geriledi. 

ABD hisseleri Merkez Bankası Fed Başkanı Janet Yellen'ı faiz oranlarını 2015'in ilk çeyreğinde artırmayacaklarını açıklamasının ardından son 3 seansta yüzde 5 yükseldi. Suudi Arabistan petrol bakanı Ali Al-Naimi, petrol fiyatlarındaki sert düşüşte OPEC dışındaki üreticilerin işbirliğine gitmemesinin önemli payı olduğunu söyledi. Fed geçtiğimiz hafta yaptığı açıklama ile faiz artırımlarında sabırlı olunacağını belirtti. Açıklamanın ardından hisse senetlerinde yükseliş ve ABD Hazine tahvillerinde düşüş görüldü. İngiltere Merkez Bankası (BOE), bugün son toplantısının tutanaklarını yayımlayacak. Yarın açıklanacak olan ABD ekonomik büyüme verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi bekleniyor. Suudi Arabistan Petrol Bakanı, talebin toparlanması ile birlikte petrol fiyatlarının artış göstereceğine güveninin tam olduğunu belirtti.

Tokyo’daki Okasan Securities Co. hisse senedi baş stratejisti Shoji Hirakawa, “Genel olarak yatırımcılar, Fed’in faiz artırımlarında acele etmeyeceğine işaret etmesinin ardından satın alım yapmanın güvenli olduğunu düşünüyor gibi görünüyor. Petrolün nasıl hareket edeceği belirgin değil, dolayısıyla bu piyasaları rahatsız edebilir” dedi.

(20:07'de güncellendi)