Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi hane halkı, düşük petrol fiyatlarından olumlu etkileniyor. Ancak bu durum teşvikleri artırmaya hazırlanan Avrupa Merkez Bankası’nı (AMB) durdurmak için çok geç olabilir.

Enerji için enflasyon oranının sıfırın altında düşmesi, hane halkı harcamalarının Euro Bölgesi genelinde yükseliş göstermesini sağlamış görünüyor. Gıda ve içecek fiyatlarındaki artış yavaşlarken, ulaşım maliyetleri hafifledi. Bu durum, isteğe bağlı harcamaların artmasını sağladı.

Bundesbank Başkanı Jens Weidmann, gerileyen petrol fiyatlarının yavaşlayan Euro Bölgesi ekonomisi için mini bir teşvik özelliği taşıyacağını ve AMB’nin ek önlem alma ihtiyacını düşüreceğini söyledi. Ancak Weidmann’ın merkez bankasındaki meslektaşları, petroldeki düşüşün enflasyon beklentilerinin zayıflamasına neden olabileceğini ve deflasyonal bir döneme girilebileceğini belirtti.

Paris’tki Credit Agricole ekonomistlerinden Frederik Ducrozet, “Petroldeki düşüş mevcut durumdaki çelişkiyi oluşturuyor. Normal şartlarda petrol fiyatlarındaki düşüşün talebi ve harcanabilir geliri desteklemesinden memnun oluruz. Ancak AMB’nin enflasyonun aşırı düşük olmasından dolayı endişelenmesi gerekiyor” dedi.

Euro Bölgesi enflasyonu Kasım ayında yüzde 0.3 ile 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Euro Bölgesi için enflasyon hedefi yüzde 2 seviyesinin biraz altında. AMB yetkilileri, ülke tahvili alımlarını da içerecek geniş ölçekli bir varlık alım programı açıklamaya hazırlanıyor. AMB’nin gelecek para politikası toplantısı 22 Ocak’ta gerçekleşecek.