Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, petrol vadelilerinin toparlanmasının ardından materyal şirketlerinin öncülüğünde yükselişi 3. taşıyor. Avustralya’nın gösterge endeksi 3 yılın en büyük iki günlük yükselişini kaydetmeye hazırlanıyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.3 yükselerek Tokyo saati ile 09:05’te 137.34 puan oldu. Endeks, Fed’in faiz artırımlarında sabırlı olunacağını belirtmesinin ardından küresel hisse senetlerinde ralli yaşanması ile 19 Aralık’ta iki ayın en büyük yükselişini gösterdi. Avustralya’da S&P/ASX 200 Endeksi, iki günde yüzde 3.5’lik bir atış göstererek Aralık 2011’den bu yana en büyük yükselişi sağlamaya ilerliyor.

Japonya hisseleri dalgalanıyor

Japonya hisseleri, petrol şirketlerinin yükselen petrol fiyatlarından destek bulması ve hava yolu şirketlerinin düşüşlere öncülük etmesi ile dalgalı bir seyir izliyor

Japonya hisseleri, petrol şirketlerinin yükselen petrol fiyatlarından destek bulması ve hava yolu şirketlerinin düşüşlere öncülük etmesi ile kazanç ve kayıplar arasında dalgalı bir seyir izliyor.

Petrol rafineri ve dağıtım şirketi Cosmo Oil Co. yüzde 15 prim yaparken, Inpex Corp. yüzde 3.5 değer kazandı. Japan Airlines Co. yüzde 1.5 geriledi. Japan Airlines Co. yüzde 4.1 düşüş gösterdi.

Topix endeksi, yüzde 0.5 yükseliş ve yüzde 0.2 düşüş arasında dalgalanmasının ardından Tokyo saati ile 12:43’te 1,409.68 puan oldu. Endeks, bu yıl yüzde 8.3’lük bir yükseliş kaydetmeye hazırlanıyor. Nikkei 225 Stock Average yüzde 0.1 gerileyerek 17,605.37 puana geldi. Yen dolar karşısında, 119.43 yenden işlem gördü.

Tokyo’daki Shinkin Asset Management Co. yöneticilerinden Tomomi Yamashita, “Piyasa petrol fiyatlarındaki yükselişe reaksiyon gösteriyor. Ancak yatırımcılar, tatil moduna giriyorlar ve önümüzde önemli bir gelişme yok. Piyasanın büyük dalgalanmalar göstermesi düşük bir ihtimal” dedi.

Standard & Poor’s 500 Endeksi, Fed yorumlarının ABD hisselerinde 3 günlük bir ralliyi tetiklemesinin ardından geçtiğimiz hafta yüzde 3.4 yükseldi.

Çin hisseleri ralli yapıyor

Çin hisseleri, işlemler ve volatilitede artış görülmesi ile birlikte yatırımcıların büyük ölçekli şirketlere yönelmelerinin ardından ralli yaparken, Şanghay ve Hong Kong’daki gösterge endeksler yükselişe geçti.  Küçük ölçekli şirketler değer kaybetti.

Industrial & Commercial Bank of China Ltd. ve PetroChina Co. yüzde 3’ten fazla değer kazandı. Finans ve enerji hisseleri yükselişlere öncülük etti. Baoshan Iron & Steel Co. Nisan 2011’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Küçük ölçekli şirketlerin bulunduğu ChiNext endeksindeki en büyük ikinci şirket olan Leshi Internet Information & Technology Co. yüzde 7.2 geriledi.

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 1.6 yükselerek yerel saati ile 13:39’da 3,159.34 puana ulaştı. Hong Kong’da Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 3.8 arttı. ChiNext yüzde 4 geriledi.