Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in iki bakanı, Rusya rubleyi Döviz rezervlerini tüketmeden destekleme arayışındayken komşuna destek sağlama teklifinde bulundu.

Çin’in Dışişleri Bakanı Wang Yi konu ile ilgili Hong Kong merkezli Phoenix televizyonuna açıklamalar yaptı. Çin, Rusya’ya gerektiğinde destek sağlama taahhüdünde bulundu ve Rusya’nın ekonomik sıkıntının üstesinden geleceğine yönelik güveninin tam olduğunu belirtti. Ticaret Bakanı Gao Hucheng ise iki ülke arasındaki para birimi swap’ının genişletilmesinin ve karşılıklı ticarette yuan kullanımın artırılmasının Rusya’ya yardım sağlanmasında büyük bir etkisi olacağını söyledi.

Bir aylık ruble vadelileri dolar karşısında, dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin’in komuşusunu desteklemeye istekli olduğuna yönelik işaretler ile yüzde 1.7 güçlendi. Dünyanın en büyük enerji ihracatçısı Rusya’nın para birimi ruble, gerileyen petrol fiyatlarının etkisi ve ABD ile Avrupa Birliği’nin (AB) uyguladıkları yaptırımların ülke ekonomisine zarar vermesi ile bu yıl yüzde 44 değer kaybına uğradı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping geçtiğimiz ay “büyük ülke diplomasisi” benimseme çağrısında bulundu ve Çin’in yükseltilmesi için hedeflerini açıkladı.

Pekin’deki Renmin Üniversitesi Uluslararası Araştırmalar Dekan Yardımcısı Jin Canrong, “İki ülke birbirleri için stratejik önem taşıyor. Rusya’nın bu tip bir işbirliğine ihtiyacı olduğu bu dönemde Çin kendi çıkarları için Rusya ile işbirliğini derinleştirmeli” dedi.