Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kurşun, Çin’in düşük üretim gerçekleştireceği beklentileri ve ABD’de dayanıklı tüketim malları siparişleri verisinin açıklanması öncesinde yükselişi ikinci güne taşıyor.

Kurşun, 19 Aralık’ta 4 günlük bir düşüş dönemi kaydetmesinin ardından yüzde 0.3 kadar yükseldi. Çin’in Henan şehrindeki bazı kurşun üreticileri, gelecek yıl üretimi yüzde 30 kadar düşürebilir. ABD’de dayanıklı tüketim malları siparişleri verisinin yarın açıklanması öncesinde Bloomberg News anketine katılan ekonomistler siparişlerin Kasım ayında yüzde 3 arttığı tahmininde bulunuyor. Ekim ayında yüzde 0.4 yükseliş görülmüştü.

Sydney’deki Mine Life Pty kıdemli kaynak analistlerinden Gavin Wendt, “Önemli bir üretim kaynağını ortadan kaldırmanız halinde bu durum fiyatlara yansıyacaktır” dedi.

Üç ay vadeli kurşun kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.3 yükselerek Hong Kong saati ile 11:08’de ton başına 1.885 dolardan işlem gördü. Kurşun bu yıl yüzde 15 gerileyerek LME’de işlem gören 6 ana metal arasındaki en büyük düşüşü kaydetti.

Bakır Londra’da ton başına 6,408 dolarda yatay bir seyir izliyor. Mart vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.5 yükselerek pound başına 2.899 dolardan alıcı buldu. Aynı ay vadeli kontrat Şanghay’da yüzde 0.8 artış ile ton başına 45,880 yuan (7,369 dolar’ oldu.

LME’de alüminyum ve nikel yükseldi. Çinko değişiklik göstermedi. Kalay işlem görmedi.