Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'deki petrol fiyatlarının yılın en yüksek seviyesinden yüzde 50 gerilemesi, hedge fonlarında 4 ayın en yüksek tahminlerini tetikledi.

ABD Emtia Vadelileri Komisyonu (CFTC) verilerine göre spekülatörler, Batı Teksas türü ham petrol (WTI) net uzun pozisyonlarını 16 Kasım'da sona eren haftada yüzde 14 artırdı. Uzun pozisyonlar böylece Şubat'tan bu yana en ciddi artışı gösterdi.

Yatırım yöneticileri, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü(OPEC) bakanlarının üretime aynı seviyede devam edeceklerini belirtmelerine rağmen, net uzun pozisyonlarını 3 haftada yüzde 34 artırdı. Yukarı yönlü tahminler, bu ay son 4 yıldaki en yüksek parayı çeken petrol fiyatlarını takip eden ETF'lere de yansıyor.

CFTC'nin raporunda yer verdiği dönemde WTI 7.89 dolar veya yüzde 12 değer kaybederek, varil başına 55.93 dolar oldu. Kontrat 53.60 dolar ile Mayıs 2009'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al Naimi, ülkesinin ve OPEC'in piyasa payından vazgeçmesinin imkansıza yakın olduğunu belirtti.