Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyaca ünlü fon yöneticisi ve Allianz SE baş ekonomi danışmanı Muhammed El-Erian, 3. çeyrek ABD büyümesinin daha önce açıklanan rakam olan yüzde 3.9'dan beklenmedik bir şekilde yüzde 5'e revize edilmesinin 4 önemli sonucu olacağını belirtiyor.

2008 Financial Times/Goldman Sachs Yılın İş Dünyası Kitabı ödülünü kazanan, "When Markets Collide" adlı çok satan kitabın da yazarı olan El-Erian, ikinci çeyrekteki yüzde 4.6'lık toparlanmanın ve Kasım ayındaki 321.000'lik istihdam artışının ardından gelen verinin daha önce mütevazi kalan ABD'deki ekonomik toparlanmanın iyice rayına oturmasının işareti olduğunu ifade ediyor. Yine dün gelen ve beklentinin altındaki dayanıklı tüketim malları verisinin, tam anlamıyla toparlanma için henüz erken olduğunu gösterdiğini söyleyen El-Erian, büyümenin tetikleyicilerinin güçlenmeye başladığını dile getiriyor.

İkinci önemli sonuç olarak ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artışının zamanlaması konusundaki görüşünün netlik kazanabileceğini gösteren El Erian, Fed'in 2015 ortasında faiz artışı için elinin güçlendiğini vurguluyor. Büyümenin beklentileri aşmasının ardından Fed'in Ocak ayı toplantısında daha kararlı bir söylem geliştirmesine hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizen ünlü ekonomist, faizlerin en geç yaz sonunda artırılacağı tahmininde bulunuyor.

Pimco'nun eski CEO'su El Erian'a göre, ABD büyümesindeki artışın 3. önemli sonucu ABD ile Avrupa ve Japonya arasındaki büyüme ve politika farklılığını iyice belirginleştirmesi oldu. Buna göre ABD ekonomisinin giderek sağlamlaşması, Euro Bölgesi ve Japonya'daki durum ile tam bir tezat oluşturuyor ve bunun sonucunda politikalarda da farklı yönlere gidilmesi kaçınılmaz olacak. El Erian, bu durmun sonucunda doların değer kazanması ve fiyat volatilitesinin finans piyasalarının diğer birimleri için artmasının kuvvetle muhtemel olduğunu belirtiyor.

El Erian son olarak, ABD büyümesinin karşısındaki tehlikelerin dış kaynaklı olduğunu dile getirirken, bu durumun faiz artışının iki önemli noktaya bağlı olmasına yol açtığı yorumunda bulunuyor. Bunlardan birincisinin dünyanın  geri kalanındaki zayıf büyüme olduğunu ifade eden El Erian, ikincisinin piyasalardaki bir kaza olabileceği tahmininde bulunuyor. El Erian, piyasaların Fed'in gevşek para politikasına aşırı bir biçimde bağımlı hale geldiğini ve bunun olumsuz sonuçları olabileceği uyarısında bulunuyor.