Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Merkez Bankası, rublenin ciddi bir biçimde değer kaybetmesinin ardından biriken tahvil ödemeleri yaklaşan bankaların Döviz refinansmanı almalarını kolaylaştıracağını açıkladı.

Rusya MB'den yapılan açıklamada, büyük ihracatçı şirketlere teminata dayalı euro ve dolar cinsinden kredi şeklinde olmak üzere, 28 ve 365 günlük sürelerle döviz cinsinden kredi açacağını duyurdu. Bu krediler 100 milyar rublelik (1.8 milyar dolar) hisse senedine sahip bankalara sağlanacak ve 2018'e kadar geçerli olacak.

Ekonominin resesyona yaklaştığı dönemde Rus şirketleri, ABD ve Avrupa Birliği'nin Ukrayna krizi nedeniyle Moskova'ya uyguladığı yaptırımların uluslararası sermaye piyasalarına erişimlerini kısıtlaması nedeniyle, döviz finansmanı sağlamakta zorlanıyordu. Standard & Poor's Rusya'nın kredi notunu yatırım yapılamaz seviyeye indirebileceğini açıklamıştı.

Moskova'daki Rosbank analisti Evgeny Koshelev "Döviz cinsinden krediler dış borçların ödenmesi konusunda kullanılabilecek bir orta vadeli likidite havuzu sağlayabilir. Bu durum da rublenin kısa vadede 50 dolar seviyelerinde sabit kalmasını sağlayabilir" yorumlarında bulundu.

Son 3 aylık dönemde dolar karşısında yüzde 30 değer kaybeden ruble, Bloomberg'in takip ettiği 170 para birimi arasında bu yıl en kötü performans sergileyen konumunda bulunuyor. Ruble dolar karşısında yüzde 0.2 gerileyerek, Moskova saati ile 14:48'de 54.601 oldu.