Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya'dan bugün yapılan açıklamada ruble krizinin bittiği belirtilirken, enflasyonun yüzde 10'un üzerine çıkacağı uyarısında bulunuldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hükümeti 1998'den bu yana görülen en kötü ekonomik krizle mücadele etmeye çalışıyor.

Reuters'da yer alan haberde, petrol fiyatlarındaki sert düşüşlerin ardından rublenin geçen hafta tüm zamanların en düşük seviyelerini gördüğü belirtildi. Rubledeki değer kaybının bir başka nedeni olarak da ABD ve Avrupa Birliği'nin Ukrayna krizi nedeniyle Moskova'ya uyguladığı ve Rus firmalarının bu ülkelerden kredi almalarını neredeyse imkansız hale getiren yaptırımlar gösteriliyor.

Ruble dolar karşısında 80 seviyesine kadar gerilemesinin ardından, Rus yetkililerin aldığı önlemler sayesinde yeniden yükseldi. Bu önlemlerin arasında faizlerin yüzde 10.5'ten yüzde 17'ye yükseltilmesi ve Döviz reposu anlaşmaları yer aldı.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rusya'nın önümüzdeki yıl ciddi oranda daha yüksek bütçe açığı ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Siluanov bugün Parlamento'da yaptığı konuşmada "Gösterge faiz oranı rublede istikrarı sağlamak için artırıldı. Bize göre bu dönem de sona erdi. Ruble güçleniyor" dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's bu hafta yaptığı açıklamada, Rusya'nın kredi notunu yatırım yapılamaz seviyesine indirebileceklerini ifade etmişti. S&P olası not düşürme hamlesinin Ocak ayında gerçekleşebileceğini dile getirirken, yüzde 50 ihtimalle Rusya'nın kredi notunun çöp seviyesine indirilebileceğini kaydetti.

Ruble dolar karşısında bugün yüzde 0.3 yükselerek, Moskova saati ile 16:03'te 53.30 oldu ve son 5 gündeki kazancını yüzde 15'e kadar çıkardı.