Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya’da enflasyon Kasım ayında düşüşü 4. aya taşıyarak yavaşladı. Ülkede sanayi üretimi ve perakende satışlar beklenmedik şekilde gerileyerek Başbakan Shinzo Abe’nin resesyondan çıkarmaya çalıştığı ekonomideki zayıflığın derinleştiğine işaret etti.

Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre üretim Kasım ayında bir ay önceye göre yüzde 0.6 gerileme gösterdi. Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı üretimin yüzde 0.8 artış kaydedeceği yönündeydi. Perakende satışlar yüzde 0.3 düşerken, taze gıda hariç tüketici fiyatları bir yıl önceye göre yüzde 2.7 yükseldi. Reel ücret, 2009’dan bu yana en sert düşüşü gösterdi.

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya’da yurtiçi talep az miktarda bir toparlanma gösterirken, ülke ekonomisi yılın son üç ayında üst üste üçüncü kez çeyrek dönemlik bir daralma kaydetmekten kaçınmak için ihracata bel bağlayabilir. Veriler, yarın açıklanacak olan teşvik paketi öncesinde Abe üzerindeki baskıları artırdı. Abe, bu ay seçimleri yeniden kazanmasının ardından büyümeyi destekleyici yapısal değişiklikler gerçekleştirileceği taahhüdü vermişti.

Dördüncü çeyrekteki ekonomik toparlanmanın güçlü olmaktan uzak olacağını belirten Nomura Holdings Inc. ekonomistlerinden Minoru Nogimori, “Şirketler üretimi artırmadan önce yurtiçi tüketimde toparlanma olduğunu görmek zorundalar. Petrol fiyatlarının enflasyon üzerinde olumsuz etki etmesi ile BOJ’un teşvikleri tekrar artırma ihtimali yükseliyor. Ek teşvik Ekim ayı gibi gelebilir” dedi.