Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen dolar karşısında, Japonya’da enflasyonun düşüşü 4. aya taşıyarak yavaşladığını ve sanayi üretiminin daraldığını gösteren verilerin ardından 7 yılın en düşük seviyesine yaklaştı

Yen 16 önemli para birimi karşısında, açıklanan ekonomik verilerin ülke merkez bankasının büyümeyi canlandırmak için para biriminin değerini düşürücü ek teşvik önlemlerine gideceği spekülasyonlarını alevlendirmesi ile geriledi. Güney Kore vonu, işlemlerin dünkü tatilin ardından yeniden başlaması ile düşüşü 2. güne taşıdı. Dolar euro karşısında, ABD’de ekonomik büyümenin son çeyrekte 10 yılın en hızlı yükselişini kaydettiğini gösteren verinin ardından 2005’ten bu yana en büyük yıllık artışı kaydetmeye hazırlanıyor.

Tokyo’daki Credit Agricole SA Döviz yöneticisi Yuji Saito, “Tüketici fiyatları endeksi sonuçları beklentilerle neredeyse paralel geldi ancak vergi artırımı dışarıda tutulduğunda oldukça zayıf görünüyor. Piyasa ek genişleme olabileceğini düşünmeye başladı ve bu yenin düşmesine neden oluyor” dedi.

Yen dolar karşısında yüzde 0.1 gerileyerek Tokyo saati ile 13:25’te 120.21 yenden işlem gördü. Yen 8 Aralık’ta 121.85 ile Temmuz 2007’den bu yana en zayıf seviyeyi gördü. Yen euro karşısında 146.89 yende yatay bir seyir izliyor. Dolar euro karşısında yüzde 0.1 güçlenerek 1.2219 dolara geldi ve bu yıl yüzde 12 yükseliş gösterdi.

Avrupa finans piyasaları bugün kapalı olacak. ABD piyasalarında ise işlemler normal şekilde devam edecek.