Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya’da tasarruf oranı Mart ayında sona eren bir yıllık süreçte eksi yüzde 1.3 ile bu alanda verilerin tutulduğu 1955'ten bu yana ilk defa negatife düştü.

Japonya’da enflasyona göre düzenlenmiş reel ücretler 2009 yılından bu yana en büyük düşüşü göstererek Başbakan Shinzo Abe’nin ülke ekonomisini canlandırma çabalarının güçleştiğine işaret etti.

Çalışma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre reel gelirler, Kasım ayında bir yıl önceye göre yüzde 4.3 gerileyerek düşüşü 17. aya taşıdı. Gelirlerdeki söz konusu düşüş aynı zamanda Aralık 2009’dan bu yana en büyük oranda gerçekleşti.

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) rekor seviyedeki parasal genişlemesi satış vergilerinde gerçekleştirilen artış ile birlikte geçim masraflarının yükselmesine, hane halkı bütçelerinin daralmasına ve tüketimin zayıflamasına neden oluyor. Abe, ekonomik toparlanmayı sağlamak için gelecek yıl baharda yapılacak işgücü görüşmelerinde şirketleri maaşları artırmaları yönünde ikna etmeyi hedefliyor.

Credit Suisse Group AG ekonomistlerinden Hiromichi Shirakawa, “Hane halkı reel ücretlerdeki düşüş ile sıkıntı içinde” dedi.

Abe, ekonomide yüksek gelirlerin tüketici harcamalarını desteklediği ve bu sayede şirketlerin yatırımları ve ücretleri artırdığı bir verimli döngü oluşturmaya çalışıyor. Abe geçtiğimiz hafta iş dünyası liderleri ile görüşerek gelecek yıl ücretlerin artırılması için ellerinden gelenin en iyisini yapacakları yönünde bir taahhüt aldı.