Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisseleri yatırımcıların enflasyon, sanayi üretimi ve perakende satışlar verilerini değerlendirmeleri ile dalgalı bir seyir izliyor. Topix endeksi haftalık yükselişe ilerliyor.

Piyasa değeri bakımından Japonya’nın en büyük ikinci bankası olan Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., Citigroup Inc.’in Japonya bireysel bankacılık işletmesini satın alma karar aldığını açıklamasının ardından yüzde 0.5 prim yaptı. Mutfak aletleri üreticisi Zojirushi Corp., karında yüzde 31’lik bir düşüş olacağı tahmininde bulunması ile yüzde 6.5 değer kaybına uğradı. Otomobil lastiği üreticisi Bridgestone Corp. yüzde 0.8 geriledi.

Topix endeksi, yüzde 0.1 kadar gerilemesinin ardından yüzde 0.1 yükselerek Tokyo saati ile 12:43’te 1,423.26 puan oldu. İşlem hacmi 30 günlük gün içi ortalamanın yüzde 35 altında seyrediyor. Endeks, bu hafta yüzde 1 artış kaydetmeye hazırlanıyor. Nikkei 225 Stock Average yüzde 0.1 gerileyerek 17,785.11 puana indi. Yen dolar karşısında yüzde 0.1 zayıflayarak 120.20 seviyesinden işlem gördü.

Japonya’da enflasyon Kasım ayında düşüşü 4. aya taşıyarak yavaşladı. Ülkede sanayi üretimi ve perakende satışlar beklenmedik şekilde gerileyerek Başbakan Shinzo Abe’nin resesyondan çıkarmaya çalıştığı ekonomideki zayıflığın derinleştiğine işaret etti.

Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre üretim Kasım ayında bir ay önceye göre yüzde 0.6 gerileme gösterdi. Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı üretimin yüzde 0.8 artış kaydedeceği yönündeydi. Perakende satışlar yüzde 0.3 düşerken, taze gıda hariç tüketici fiyatları bir yıl önceye göre yüzde 2.7 yükseldi. Reel ücret, 2009’dan bu yana en sert düşüşü gösterdi.