Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Maliye Bakanı Anton Siluanov'a göre, resesyona girmeye hazırlanan Rusya, hükümetin bütçenin yapısını değiştirmemesi halinde 3 yıl içinde rezervlerinin hepsini tüketebilir. 

Siluanov dün Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, varil başına 60 dolar seviyelerindeki petrolün Rusya ekonomisinde 2015'te yüzde 4'e yakın bir daralma ve üretimin yüzde 3'ünün üstünde bir bütçe açığı anlamına geleceğini belirtti. Maliye Bakanlığı 2015 bütçesini değerlendirirken bu tahminlerle beraber rublenin dolar karşısında 51 seviyesinde olacağı varsayımı ile hareket edecek.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre, 2009'dan bu yana ilk kez resesyonla karşı karşıya kalan Rusya'daki küçülme 2 yıl kadar sürebilir. Rusya'nın en önemli gelir kaynağı petrolde fiyatların 5 yılın en düşük seviyelerinde seyretmesi, Devlet Başkanı Putin'in Kırım'ı ilhakı nedeniyle Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımların etkisiye birleşiyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's bu hafta yaptığı açıklamada, Rusya'daki bu durumun not düşürmeye yol açabileceğini belirtti. Not indirimi olması halinde Rusya 'yatırım yapılamaz' kategorisine girecek.

Siluanov ''Herhangi bir karar çıkmazsa, 2016-2017 rezervlerini tüketeceğiz. Bütçenin üçte birini teşkil eden savunma harcamaları gereğinden fazla. Altyapı ve eğitim gibi alanlarda da harcamaları yeniden düzenlemeliyiz'' diye konuştu.

Merkez bankası rezervlerini ve iki ülke varlık fonunu içeren Rusya'nın Döviz rezervleri, Rusya MB'nin rubleyi korumak için attığı adımlarla bu yıl 19 Aralık itibariyle 5'te 1 oranında azaldı ve 398.9 milyon dolara geriledi.