Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Japonya hükümeti Nisan'da kabul edilen yeni vergilerin tüketimde düşüşe neden olmasının ardından ekonomiyi desteklemek için 3.5 trilyon yenlik (29 milyar dolar) mali teşvik paketini onayladı.

Yeni önlemlerin arasında artan üretim maliyetleri nedeniyle sıkıntı yaşayan küçük işletmeler için düşük faizli kredier, devlet desteği kapsamında yoksullar için yakıt ve alışveriş çekleri yer alıyor. Devlet tahminlerine göre paket gayri safi yurtiçi hasılayı yüzde 0.7 artıracak. Ekonomi Bakanı Akira Amari bugün Tokyo'da yaptığı açıklamada, harcamaların vergi gelirleri ve harcanmamış fonlar ile ödeneceğini, yeni tahvil ihracına ihtiyaç duyulmadığını söyledi. 

Kasım ayında üretim ve perakende satışlarda yaşanan beklenmedik düşüşler ekonomideki zayıflığın sürdüğünü gösterdi. İç talepte artış emareleri görülmemesi, büyümenin rayına oturmasını Başbakan Shinzo Abe'nin önceliği haline getiriyor.

Abe bugün kararın ardından Tokyo'da yaptığı konuşmada ''Bu paket özel üretimi ve bölgesel ekonomileri güçlendirerek, bu durumun ülkenin dört bir yanına yayılmasını sağlayacak'' diye konuştu.

Kabine Ofisi'nden yayımlanan belgelere göre, doğal afetlerden zarar gören bölgelerdeki kamu hizmetleri ve afetlere karşı dirayeti artırmak için 1.7 trilyon yen, bölgesel ekonomileri canlandırmak için 600 milyar yen, hali hazırdaki ekonomik durum nedeniyle sıkıntı yaşayan küçük ölçekli işletmelere ve insanlara yardım için de 1.2 trilyon yen, harcanacak.