Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Cizre'de PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H ve Hüda-Par yanlıları arasındaki çatışmalarda 3 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine Başbakan Davutoğlu bir açıklama yaptı.

 Türkiye'nin özellikle sınır ilçelerinde bir şekilde şiddete başvurarak dışarıdaki huzursuzluğu ve çatışmayı içeri taşımak isteyenlere kesinlikle müsamaha gösterilmeyeceğini belirten Davutoğlu, "Bu çerçevede bütün halkımıza sükunet tavsiye ediyorum. Devlet, her yerde her türlü tedbiri almaya muktedirdir. Dün de yine olayı daha da tırmandırmak isteyen bazı provokatif unsurların Cizre'ye sızma çabalarına karşı da çok etkin tedbirler alınmıştır. Kamuoyumuzun bunu yakından bilmesini isterim ki bu provokatörler, hem yakalanmış, bazıları da bu süreç içinde kontrol altına alınmışlardır. Bunlar da bir provokasyonla karşı karşıya olduğumuzu açık şekilde göstermektedir" şeklinde konuştu.

Halit Meşal ile görüşmesi

Hamas Lideri Halit Meşal ile görüşmesinde ele alınan konular ve Filistin'deki ulusal uzlaşı çabalarıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Davutoğlu, Halit Meşal'in, daha önceden, uzun zamandır planlanan ziyaretini dün gerçekleştirdiğini söyledi. Meşal'in, Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile akşam saatlerinde bir görüşmede bulunduğunu, dün de kendilerinin Konya'da  kapsamlı görüşmede bir araya geldiğini anlatan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Birkaç konu önemliydi. Bir, Kudüs ve Mescid-i Aksa'daki gelişmeler. Şunu ifade etmek isterim; Filistinliler açısından hangi siyasi yaklaşım içinde olurlarsa olsunlar ortak bir tavır var, Kudüs ve Mescid-i Aksa konusunda. Biz bu tavrın arkasındayız. Kudüs'ün İslam karakterini azaltmaya, tasfiye etmeye yada azaltmaya dönük yapılacak eylemin karşısında, bütün Filistinliler tek vücuttur. Bundan birkaç gün önce Mahmud Abbas ile görüşme gerçekleştirdim. Türkiye de Mescid-i Aksa'daki hiçbir emrivaki hem tanımayacaktır hem de dünya çapında ne gerekiyorsa Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın, bize kendi tarihimizin bir mirası olan özelliklerinin korunması yönünde her türlü çabayı sarf edecektir. Bir kere dün Halid Meşal'in Kudüs ve Mescid-i Aksa etrafında yapılan emrivakiler karşısında Türkiye'nin desteğini istemesine karşın cevaben söylediğimiz budur. Bu konudaki tutumumuz açıktır ve sadece hükümetimizin partimizin görüşü değil bütün Türkiye'nin, bütün siyasi partilerin görüşünün bu yönde olduğuna eminim."

Gazze'deki insani durumun gittikçe kötüleştiğini dile getiren Davutoğlu, Gazze'ye verilen sözlerin hiçbirisinin yerine getirilmediğine dikkati çekti.

Halit Meşal ile görüşmelerinde, son saldırılardan sonra Gazze'deki insani durumun nasıl iyileştirilebileceği konusu üzerinde de durduklarını anlatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Üçüncüsü, ulusal uzlaşı çabaları. Ulusal uzlaşı çabalarında, ulusal birlik hükümetinin kurulmasına, Türkiye çok ciddi katkı sağlamıştı. Bunu Mahmut Abbas ve Halit Meşal bildikleri için de bu konuda herhangi bir sıkıntı olduğunda her zaman biz devreye girerek elimizden geleni yapmaya çalıştık. Ulusal birlik hükümetinin devamı konusunda da Sayın Halit Meşal ile bir mutabakat söz konusu. Bu ulusal birlik hükümetinin devam etmesi ve aradaki görüş ayrılıklarının giderilmesi konusunda Türkiye'nin neler yapabileceğini ele aldık. Önümüzdeki haftalarda muhtemelen ocak ayının ikinci haftası içinde Sayın Mahmut Abbas ülkemize gelecek. Dolayısıyla bu görüşmelerin devamı mahiyetinde Sayın Abbas ile görüşmelerimiz olacak. Türkiye hem Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın korunması hem Gazze'deki insani durumun iyileştirilmesi ve hem de ulusal birlik hükümetinin sürdürülmesi konusunda elinden gelen gayreti gösterecek."