Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası yaptırımlar ve petrol fiyatlarındaki düşüşün resesyona sürüklediği Rusya'da bankalar İslami bankacılık alanına yönelmeye hazırlanıyor.

Devlet haber ajansı RIA Novosti'ye göre Rusya'nın kamu kalkınma bankası Vnescheconombank, ilk sukuk satışını nasıl gerçekleştireceği konusunda Ortadoğu bankalarından tavsiye alıyor. Dubai'deki Rus Ticaret Konseyi ise, rublenin iki hafta önce tüm zamanların en düşük seviyesine gerilemesinin, Rus şirketlerini ve bankalarını İslami bankacılık alanına yönelttiğini belirtti.

Rus bankalarının alternatif arayışına gitmeleri, faiz oranlarının 2006'dan bu yana en yüksek artışı yaşaması ve ABD öncülüğünde uygulanan yaptırımların Gazprombank ve VTB Bank OJSC'nin de aralarında bulunduğu kurumları ne denli etkilediğini gösteriyor. Politika yapıcılar, bankaların batmasını ve finans sisteminin istikrarsızlaşmasını önlemek için 23 Aralık'ta alelacele Kredi Teminat Ajansı'nın bankalardan hisse almasını sağlayan bir yasa çıkardılar.

Konsey Başkanı Igor Egorov 23 Aralık'ta yaptığı açıklamada "Banka ve kurumlar bu alanı öğrenerek piyasaya nasıl girebileceklerini anlamaya çalışıyor. Bu onlar için özellikle 1-2 yıl içinde çok önemli olacak. Zira yaptırımların tam etkilerini halen göremiyoruz" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina 26 Kasım'da yaptığı açıklamada Rusya için devrim niteliğinde olacak İslami bankacılık ile ilgili bir düzenleme getirmeyi düşündüklerini dile getirmişti.