Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın 2011'de eurodan çıkma noktasına gelmesi ve 2012'de yaşadığı iki sıkıntılı seçim borç krizinin en karanlık günlerini tetiklemişti. Kriz Avrupa Merkez Bankası'nın kuru her ne olursa olsun kurtarma taahhüdü ile sona ermişti.

Yine bir Yunan hükümetinin düşmesine karşılık bu kez Avrupalı liderler, daha kırılgan ekonomi ve finans piyasaları ile de olsa daha hazırlıklılar. Eurodan çıkma tehditleri Yunanistan'da seçim kampanyalarının temel unsurlarından olsa da, bu defa Avrupa'ya sıçrama etkisi sınırlı olacaktır.

Londra'daki Berenberg Bankası baş ekonomisti Holger Schmieding "Euro krizi bitti. Artık yalnızca bir Yunanistan sorunu ile karşı karşıyayız. Euro krizi tamamen sıçrama riskiyle alakalıydı. Bu kez piyasaların Avrupa'nın sıçrama etkisini test edeceğini sanmıyorum" diye konuştu.

Yunan Parlamentosu'nun cumhurbaşkanı seçememesi Avrupa'daki kuzey-güney ayrımını yeniden ortaya çıkardı. Yunanistan hisse senedi ve tahvilleri sert kayıp yaşarken, İtalya, Portekiz ve İspanya piyasaları da geriledi. Yatırım fonları ise Yunanistan haberlerinin ardından Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'yı tercih etti.