Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya'da muhalif Alexey Navalny'e hapis cezası verilmesi, başkent Moskova'da düzenlenen gösteriyle protesto edildi.

Moskova'daki Manej Meydanı'nda toplanan kalabalık bir grup, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtı gösterilerin kilit ismi olarak nitelendirilen muhalif aktivist, blog yazarı ve avukat Alexey Navalny ve kardeşi Oleg'e, bir kozmetik şirketinde zimmete para geçirme suçlamasıyla yargılandıkları davada hapis cezası verilmesini protesto etti.

Sosyal medya üzerinden organize olan Navalny yanlısı grup, akşam saatlerinde polis tarafından kapatılan meydanın önünde toplanmaya başladı. Moskova polisinin yoğun önlemler aldığı gösteride, Kremlin muhalifi grupla, güvenlik güçleri arasında zaman zaman küçük çaplı arbede yaşandı. Polis bazı göstericileri gözaltına alarak, kalabalığı dağıttı. Moskova Emniyeti'nin verilerine göre izinsiz gösteriye yaklaşık bin 500 kişi katıldı. Ayrıca Rusya'nın diğer bazı şehirlerinde de benzer gösteriler düzenlendi.

Öte yandan, ev hapsinde bulunan Navalnıy, tutukluluk şartlarını bozarak gösteriye katılmak üzere şehir merkezine geldi. Polis, Navalny'ı yakalayarak, kaldığı eve geri götürdü.

Mahkeme bugün, Navalny kardeşlere, 3 yıl altışar ay hapis cezası vermişti. Aleksey Navalny'ın cezası denetimli serbestliğe çevrilirken, kardeşi Oleg Navalnıy tutuklanarak ceza evine götürülmüştü. Navalnıy'ın avukatı kararın siyasi olduğunu savunarak, itiraz edeceklerini ifade etmişti.

Alexey Navalny bu davanın yanı sıra, Kirov eyaleti vali danışmanlığı görevini yürüttüğü dönemde yolsuzluk yaptığı ve zimmetine 500 bin dolar geçirdiği gerekçesiyle, 5 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve cezası temyiz mahkemesi sonuçlanana kadar ertelenmişti.

"İyi ve tarafsızlık arasında son savaş"

Moskova doğumlu genç hukukçu Alexey Navalny, çalışmalarını Rusya'daki yolsuzluk vakalarıyla mücadeleye yoğunlaştırmış bir aktivist. Tasarladığı muhalif blog ve siyasi görüşleri nedeniyle kısa sürede Rus gençler arasında büyük ilgi toplayan Navalny, 2012 yılı Mayıs ayında Bolotnaya Meydanında yapılan muhalefet gösterisinin önemli liderlerinden biri olarak biliniyor.

Kendine ait internet sitesinde, "İyi ve tarafsızlık arasında son savaş" sloganını kullanan Navalnıy, Rusya'da rüşvet ve yolsuzluğa karşı mücadelesiyle biliniyor. "Jivoy Jurnal" adlı blog sitesinde de muhalif yazılarıyla binlerce kişiye ulaşan Navalnıy, son seçimlerde Moskova Belediye Başkanlığı'na aday olarak ciddi oy almıştı.