Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in imalat PMI’ı Aralık ayında 7 ayın en düşük seviyesine gerileyerek, öncü verinin yakın seviyesinde tutundu. İmalat PMI’ındaki düşüş politika yapıcıların üzerinde dünyanın en büyük ikinci ekonomisine destek sağlamaları adında baskı oluşturdu.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics’in hazırladığı Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Kasım ayındaki 50 seviyesinden bu ay 49.6’ya geriledi. 16 Aralık’ta açıklanan öncü veri 49.5 seviyesinde idi. 50’nin altında sayılar daralmaya işaret ediyor. Bloomberg anketine katılan 8 analistin tahmin medyanı 49.5 seviyesindeydi.

 Endüstriyel kapasite aşımı, üretici fiyatları deflasyonu ve konut sektöründeki düşüş ile mücadele eden Çin ekonomisi 1990’dan bu yana en yavaş yıllık büyümeyi göstermeye hazırlanıyor. Kasım ayında gösterge faiz oranında indirime giden Çin Merkez Bankası (PBOC), büyümeyi desteklemek için araçlarını genişletti. PBOC, mevduat tanımını genişleterek ve geçtiğimiz dört ayda en az dört kez dikkatleri üzerine çekmeden likidite enjeksiyonu yaparak bankalar için 2015’te sağlanacak fonları artırdı.

HSBC ve Markit PMI’ı 420 şirkette yapılan ankette satın alma yöneticilerinin verdikleri yanıtlara dayanıyor.

Çin’in Ulusal İstatistik Kurumu ve Çin Lojistik ve Satın Alma Federasyonu yarın Pekin’de ayrı bir imalat sanayi PMI’ı açıklaması bekleniyor. Bloomberg anketine katılan analistler, endeksin Kasım ayındaki 50.3 seviyesinden Aralık ayında 50’ye düşeceği tahmininde bulunuyor. Açıklanacak veri 3,000 şirketin satın alma yöneticilerine uygulanan ankete dayanıyor.