Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Baş Ekonomisti Peter Praet zayıf petrol fiyatlarının enflasyon beklentilerinde düşüş riskini artırdığını söyledi ve bu durumun parasal genişlemeye gidilme ihtimalini yükselttiği konusunda uyarıda bulundu.

Praet bir Alman gazetesi ile yaptığı röportajda, “Euro Bölgesi enflasyonu, petrol fiyatındaki düşüş ile 2015’te ‘daha uzun bir dönem’ için sıfırın altında gerileyecek ve Yönetim Kurulu bunu görmezden gelemez. Şu anda enflasyon beklentileri ‘aşırı derecede kırılgan’ ve ikinci tur etkileri tehlikesi normalden daha yüksek” ifadelerini kullandı.

AMB politika yapıcıları 22 Ocak’ta gerçekleştirilecek toplantıda gözden geçirilmek üzere ülke tahvillerini de kapsayan geniş ölçekli bir satın alım teklifi hazırlıyorlar. Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure yeni teşvik konusunda geniş bir fikir birliği olduğunu söylerken, Almanya’dan Jens Weidmann parasal genişlemenin yol açabileceği risklere vurgu yapıyor.

Praet, AMB’nin parasal genişlemenin yaratabileceği problemler ile paralize olmaması gerektiğini dile getirdi. Praet, “Ülke tahvilleri kayda değer bir piyasa hacmi olan tek varlık” diye konuştu.