Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Borsa İstanbul 100(BIST 100 ), Bloomberg'ün takip ettiği dünya genelindeki 93 hisse senedi endeksi arasında, yerel para birimi cinsinden bu yıl en çok yükselen 7. borsa oldu.

BIST 100 yılı yüzde 26.43 yükselişle dünya genelinde yedinci sırada tamamlarken, yılın en çok kazanç sağlayan endeksi yüzde 59.14 ile Arjantin Merval oldu. Bloomberg'den derlediğimiz verilere göre Şanghay Bileşik üzde 52.87'lik yükselişle dünya genelindeki 93 borsa arasında en iyi performans gösteren ikinci endeks oldu.

MSCI'ın takip ettiği endeksler arasında ise yılın en çok yükselen borsası yüzde 31.61'lik artışla Mısır EGX 30 oldu. BIST 100 MSCI listesinde ise dördüncü sırada yer aldı. Bloomberg verilerine göre yerel para birimi cinsinden yılın en fazla düşüş yaşayan borsası ise petrol fiyatlarındaki düşüş ve ABD ile Avrupa'nın uyguladığı yaptırımlar nedeniyle resesyona girmesi beklenen Rusya'nın RTS Endeksi oldu. RTS Endeksi yıl genelinde yüzde 45.19 düşüş yaşadı. Yılın en çok değer kaybı yaşayan ikinci borsası ise erken seçime hazırlanan ve kurtarma paketlerine karşıtlığı ile bilinen neo-Marksist Syriza Partisi'nin favori gösterildiği Yunanistan'da yer aldı. Athex Bileşik Endeksi 2014'te yüzde 28.94 değer kaybetti.

Analistler BIST 100'deki yükselişte, petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye ekonomisi açısından cari açık ve enflasyon görünümü taraflarında bir nebze rahatlık sağlamasının, iki seçim gerçekleşen yılda ekonomi yönetiminin fazla değişmemesinin ve kredi derecelendirme kuruluşlarının not düşürmeye gitmemesinin etkili olduğunu belirtiyor.

Kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch 2014'te, Türkiye'nin kredi notunu "BBB-" olarak teyit ederken, Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notu BB+'yı teyit etti ve görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi. Moody's ise, Türkiye'nin kredi not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi, notunu "Baa3" olarak teyit etti.

Şanghay SE Bileşik Endeksi'ndeki yükseliş ise Çin'in 2012'den bu yana ilk kez faiz indirimi yapması ve 1990'dan bu yana en düşük büyümeye yaklaşan ekonomiyi desteklemek için daha ileri adımların atılmasının beklenmesi ile açıklanıyor. Endeksteki yükselişin bir diğer nedeninin de, Şanghay ile Hong Kong borsaları arasındaki bağlantının 17 Kasım'da hayata geçmesi olduğu belirtiliyor. Yabancı yatırımcılar bu bağlantı sayesinde Çin’in 4.2 trilyon dolarlık hisse senedi piyasasına erişim sağlamaya başlamıştı.

BIST 100 Endeksi dolar cinsinden ise yılı yüzde 16.40 yükselişle tamamladı. Rusya yanlısı ayrılıkçıların isyanı ile mücadele etmeye çalışan Ukrayna borsası ise yüzde 40.85'lik kayıpla dolar cinsinden yılın en çok kaybettiren ikinci hisse senedi endeksi oldu. BIST 100 son çeyrekte yüzde 14.39'luk yükseliş ile dünya genelinde en çok kazandıran dördüncü endeks oldu. BIST 100 bu kazanç ile MSCI'ın takip ettiği endeksler arasında ise son çeyrekte en fazla yükselen hisse senedi endeksi konumunda yer aldı.

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com