Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Reuters'in haberine göre, Rusya’da uçakların gökyüzünden düştüğü ve ekonomik krizlerin başladığı Ağustos’un kötü sürprizlerle karşılaşılan bir ay olduğuna inanılır. Ancak Kremlin açısından bakıldığında Aralık ayının son günleri şok etkisi yaratıcı açıklamalar için daha uygun.

1991’in Noel Günü’nde Mikhail Gorbachev, Sovyet Birliği’nin ilk ve son başkanı olarak istifa etti. Sekiz yıl sonra yılbaşı arifesinde Boris Yeltsin, Rusya devlet başkanlığını eski bir gizli polis şefi olan Vladimir Putin’e devretti.

Rus otoritelerine göre Aralık ayının sonları, “oldu bitti” durumu yaratmak için en iyi zaman. Söz konusu dönemde ülkenin geri kalanı derin bir tatil hazırlığıyla meşgul oluyor. Dolayısıyla bu yıl da gelenek bozulmadı ve bir Moskova hakimi muhalefet lideri Alexei Navalny ve kardeşi Oleg hakkında beklenmedik bir şekilde önceden planlanan 15 Ocak yerine 30 Aralık’ta hüküm vermeye karar kıldı.

Savcılar tuhaf bir zimmete para geçirme davasından Navalny kardeşleri hapse göndermeye çalışırken, davacı Fransız kozmetik şirketi Yves Rocher herhangi bir zarara uğramadığını belirtti.

Kitlesel bir protestoyu önlemek amacıyla olduğu açık olan bir girişim ile mahkeme acele bir karar alarak 38 yaşındaki Navalny’e 3 buçuk yıllık bir tecil edilmiş ceza verdi. Navalny’in kardeşi 30 yaşındaki Oleg ise aynı süreyi hapishanede geçirecek.