Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin hakimiyet kurduğu 114. Kongre görevine başladı.

Amerikalılar, 4 Kasım 2014'teki ara seçimlerinde Temsilciler Meclisi'nin tamamı ve Senato'nun da üçte biri için sandık başına gitmişti.

Seçimin sonucunda, Kongre'nin 435 üyeli Temsilciler Meclisi kanadında Cumhuriyetçi Parti 246, Demokrat Parti 188 sandalye elde etmiş, 100 sandalyeli Senato'da da Cumhuriyetçiler sayılarını 54'e çıkarırken, Demokratlar 44 koltukta kalmıştı.

ABD'nin 114'üncü Kongresi bugün görevine başladı. Kongre'nin iki kanadında da yeni veya tekrar seçilen üyeler için yemin törenleri düzenlendi. Törene, yeni üyelerin eşleri, çocukları ve hatta torunlarıyla birlikte gelmeleri dikkati çekti.

Cumhuriyetçiler çoğunlukta ama parti içindeki bölünmüşlük belli oldu

Cumhuriyetçiler 8 yıl aradan sonra ilk kez Kongre'nin iki kanadında da hakimiyeti elde etmiş oldu.

Kongre'de Temsilciler Meclisi Başkanlığı için de seçim yapıldı. Çay Partisi harekete, önceki meclise de başkanlık eden Başkan John Boehner'in tekrar seçilmesini önlemeye çalışsa da Boehner, 408 oyun 216'sını alarak yeniden başkan seçildi. Ancak, bu oylama parti içindeki bölünmüşlüğü de gösterdi.

Senato'da Çoğunluk Liderliği de önceki Senato'da Azınlık Lideri olan Cumhuriyetçi Mitch McConnell'a geçti.

ABD Başkanı Barack Obama'nın da Kongre'de iki partinin de liderleriyle haftaya Beyaz Saray'da görüşeceği bildirildi.

Ancak yeni ABD Kongresi, yeni çekişme ve tartışmaları da beraberinde getirecek. Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Kongre ile Obama arasında, dış politikada en büyük çekişmelerin IŞİD, İran ve Küba, iç politikada da göçmenlik ve çevre konularında olması bekleniyor.