Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bugün Washington saati ile 14:00’te yayımlayacağı 16-17 Aralık 2014 toplantı tutanaklarında dikkat edilmesi gereken noktaları sizin için derledik.

Toplantı tutanakları, Fed’in 2006’dan bu yana ilk olacak faiz artırımını değerlendirilmesinde “sabırlı” olunacağına yönelik sözlü yönlendirmesinin anlamı ile ilgili bir içgörü sağlayabilir. Aralık’ta gerçekleşen toplantının ardından Başkan Janet Yellen Fed’in faizleri gelecek iki toplantıda (Ocak ve Mart toplantıları) yükseltme ihtimalinin düşük olduğunu belirtmişti.

Credit Suisse Securities USA ekonomik araştırma direktörü Dana Saporta, “Tutunaklar, ‘sabırlı’ olunacağı dilinin benimsenmesi kararı ile ilgili bilgi sağlayabilir ve komitenin Yellen’in kullandığı ‘gelecek en az iki toplantıda’ yorumunu destekleme seviyesine ışık tutabilir” diye konuştu.

Fed’in Aralık açıklaması, yeni sözlü yönlendirmenin “önceki açıklama ile uyumlu” olmasından dolayı ilk etapta bazı kafa karışıklıklarına neden olmuştu. Fed, “Komite bu yönlendirmesini daha önce ifade ettiği ‘faizlerin kayda değer bir süre’ düşük kalacağı taahhüdü ile uyumlu görmektedir” açıklamasını yapmıştı. Ardından Yellen konuya netlik getirmek ve değişikliği ifade etmek için basın toplantısı sonrasında açıklamalar yapmıştı.

Washington’da bulunan Cornerstone Macro ortağı ve Fed’in parasal işler eski direktör yardımcısı Roberto Perli, “FOMC, dil değişikliğinde yüksek olasılıkla geniş bir fikir birliği sağlamış ve 2015 ortasında yapılabilecek bir artırım için güven göstermiştir. İlk artırımın gerçekleştirilmesinin ardından sıkılaştırmanın hızı ile ilgili bazı tartışmaların yapıldığını da görebiliriz” dedi.

Çeyrek dönemlik tahminler

Fed açıklaması ile birlikte yayımlanan yeni çeyrek dönemlik tahminler, Fed yetkililerinin çoğunun gösterge federal fon oranının 2015’te yükselmesini beklediğini gösterdi. Yetkililer ayrıca artırım hızı ile ilgili tahminlerini düşürdüler. Medyan tahminleri oranın yılsonuna kadar yüzde 1.125’e yükseleceği yönünde. Eylül ayındaki tahmin yüzde 1.375 seviyesindeydi.

New York’taki Renaissance Macro Research LLC ABD ekonomisi yöneticisi Neil Dutta, “Tutanaklar, küresel finans piyasalarında toplantı öncesindeki günlerde oluşan çalkantıları bazı politika yapıcılar arasında bir endişe kaynağı olduğunu gösterebilir” dedi. Söz konusu dönemde piyasalar, yavaşlayan küresel büyüme, düşen petrol fiyatları ve Rusya’daki para birimi krizi ile ilgili endişelerden olumsuz etkileniyordu.

Dutta, “Küresel ekonomi ile ilgili tutanaklardaki endişeler, FOMC açıklamasından daha yüksek olabilir. Bu durum, tutanakların çoğunluk görüşünü paylaşmayan FOMC yetkililerine daha çok alan sağlamaya meyilli olması dolayısıyla doğal karşılanabilir” dedi.  

Petrol fiyatları/enflasyon

Düşen petrol fiyatları enflasyona engel teşkil ederek, Fed’in yüzde 2’lik enflasyon hedefinden uzaklaşılmasına neden oluyor. Enflasyon Nisan 2012’den bu yana hedefin altında seyrediyor. Dutta, “Küresel büyüme ve enflasyonun düşük olması ile ilgili endişeleri duymaya devam edeceksiniz” dedi.

JPMorgan Chase & Co. baş ABD ekonomisti, “Enflasyon görünümü muhtemelen daha canlı bir tartışma yaratmıştır. Komite tarafından benimsenen görüş düşük enflasyonun geçici olabileceği yönündeydi. Azalan durgunluk nihayetinde enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir baskı yapmalı. Ancak farklı görüşler olabilir” dedi.