Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Vietnam Merkez Bankası, ülke ihracatını artırmak ve büyümeyi desteklemek için birimi dongun Haziran’dan bu yana 2. kez para referans kurunu zayıflatarak devalüasyona gitti.

Hanoi’deki merkez bankası, web sitesinde yer alan bilgilere göre, 7 Ocak’ta efektif olacak şekilde referans oranını yüzde 1 zayıflatarak dongu dolar karşısında 21,458 seviyesine düşürdü. Para biriminde referans kurunun her iki tarafında yüzde 1 kadar işlem yapılmasına izin verildi.

Samsung Electronics Co. gibi üreticiler tarafından yapılan sevkiyatlar Vietnam ihracatına destek sağladı. Vietnam hükümeti ihracatın geçtiğimiz yıl yüzde 13.6 arttığı tahmininde bulunuyor. İhracattaki artış yerel talepteki durağanlığı ve kredilerdeki yavaşlamayı dengelemeye yardımcı oldu. Yetkililer, batık kredileri temizlemeye ve finans sistemini revize etmeye yönelik adımlar atıyor. Hükümet 2015’te büyümenin yüzde 6.2 olacağını öngörüyor. Geçtiğimiz yıl Vietnam’ın ekonomik büyümesi yüzde 5.9 seviyesideydi.

Merkez bankası, “Karar, yerel ve uluslararası para birimi piyasalarındaki hareketlenmeleri ile paralel olarak alınmıştır” açıklamasında bulundu. Dolar, Fed bu yıl faizleri artıracağı beklentileri ile küresel olarak yükseliş gösteriyor. Bloomberg Spot Dolar Endeksi, geçtiğimiz yıl yüzde 11 artış ile en az 2005’ten bu yana en büyük yükselişi kaydetti.

Yeni referans kurunda dongun dolar karşısında, 21,243’ten 21,673’e dalgalanmasına izin verilecek.