Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Merkez bankaları ve rezerv yöneticileri, para birimdeki zayıflamanın ardından euroya düşük talep göstererek eski alışkanlıklarını kırıyorlar.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) son verilerine göre euroda tutulan rezervlerin toplam miktarı üçüncü çeyrekte yüzde 8.1 geriledi. Euro dolar karşısında aynı süreçte yüzde 7.8 değer kaybetmişti. Euronun bir çeyrekte yüzde 7 veya daha fazla gerilediği 2011 ve 2010’daki en son iki seferde varlıklar çok daha az düşüş göstermişti.

IMF verisi, rezerv yöneticilerinin düşük seviyeden euro alımı yapma fırsatını es geçtiğine işaret ediyor. Bu durum euronun önemli bir destekçisini kaybetmesi anlamına geliyor. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi Ağustos ayında merkez bankalarının euro varlıklarına döviz kurunu zayıflatmaya yardımcı olabilecek ve sonunda bölgenin duraksayan ekonomisine destek sağlayacak bir faktör olarak değindi.

Londra’daki SLJ Macro Partners LLP yöneticilerinden Stephen Jen, “Merkez bankaları, euro ile ilgili rahat hissetmemek adına yeni nedenler buldular. Kimse negatif bir faiz istemez. Para birimini para kaybetmek için tutmazsınız” dedi.

AMB, güvenli ülke tahvilinden daha geniş ekonomiye para çekmek için yapılan bir girişim ile mevduatlar üzerinde negatif faiz oranları uygulamayı denemişti.  2 yıl vadeli tahvil faizleri Almanya, Hollanda ve Fransa’da AMB’nin deflasyon mücadelesini kaybetmeye başladığı spekülasyonu ile sıfırın altında gerilemişti.

Politika yapıcılar, ek teşvik önlemleri yoluyla para arzını genişleterek deflasyon ile mücadeleyi hızlandıracakları sinyali verdiler.  Bu durum tipik bir şekilde para biriminin değeri üzerinde ağırlık yaptı. Öte yandan Yunanistan’ın 25 Ocak’taki seçimin ardından Euro Bölgesi’nden çıkabileceği işaretleri Draghi’nin bloğu bir arada tutamayacağı endişelerini gündeme getirdi.

Euro geçtiğimiz 6 ayda geriledi. Euro dolar karşısında bugün 1.1843 dolar ile Şubat 2006’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Euro, Tokyo saati ile 13:30’da 1.1876 dolara geldi ve 8 Mayıs’ta gördüğü 2014’ün en yüksek seviyesi olan 1.3993 dolardan yüzde 15 gerilemiş oldu.