Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Venezuela Merida’da bulunan Coromoto, ülkenin yüzde 64 seviyesindeki dünyanın en yüksek enflasyon oranının süt sıkıntısına sebep olması ile en yoğun sezonu olan Kasım ayında kapandı.

Petrol üreticisi olan Venezuela’da durum böyle iken, ABD gibi tüketim ülkeleri petrol fiyatlarındaki düşüşten fayda sağlıyor. Ward’s Automotive Group’un verilerine göre daha fazla benzin yakan kamyonlar, Aralık ayında otomobillerden 2005’ten bu yana en büyük oranda çok sattı.

Enerji fiyatlarında 2008’deki küresel resesyondan bu yana en büyük çöküşün yaşanması ile varlık ve güç, otokrat petrol devletlerinden endüstrileştirilmiş tüketicilere geçiyor. Berenberg Bank AG’ye göre bu durum dünyayı daha güvenli bir hale getirebilir. ABD’de artan kaya petrolü üretimi, zayıflayan Asya ve Avrupa talebi ve güçlenen dolar 5 buçuk yılın en düşük seviyesine gerileyen petrolü sınırı geçmeye itiyor.  Seattle’daki U.S. Bank Wealth Management kıdemli yatırım stratejistlerinden Rob Haworth, “Varil başına 40 doların altını görmek ihtimal dışı değil” dedi.

Harvard Ünivesitesi Ekonomi Profesörü Kenneth Rogoff, “Petrol fiyatları 2015’te gündemin büyük bir kısmını kaplayacak. Petroldeki durum bir nesilde bir kez olabilecek nitelikte ve büyük yansımaları olacak” açıklamasında bulundu.

Uluslararası bir gösterge olan Brent petrolü, Salı günü varil başına 50.52 ile Nisan 2009’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Fiyatlar 2014’te yüzde 48 geriledi. ABD göstergesi Batı Teksas türü ham petrol (WTI), Salı günü 47.93 dolar ile Haziran ayındaki zirve seviyesinde yüzde 55’lik bir düşüş kaydetti.

United-ICAP baş teknik stratejisti Walter Zimmerman, “Eğer fiyatlar varil başına 39 doların altına gerilerse, 30 dolara kadar indiğini de görebiliriz. Fiyatlatın hangi seviyede tabana ulaştığı duygusal bir karara bağlı olacak. Arz-talep prensiplerine dayanmayacak” diye konuştu.