Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, petroldeki düşüşün ekonomik büyümedeki yavaşlamaya ve emtia talebinin zayıflayacağına işaret ettiği endişesi ile 4 yılın en zayıf seviyesinden gerilerken, alüminyum 7 ayın en düşüğüne yakın seviyeden değer kaybediyor.

Petrol, New York’ta varil başına 48 doların altına gerileyerek 5 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesinden kayıpları genişletti. Euro Bölgesi’nin tüketici fiyatlarında 2009’dan bu yana ilk düşüşü kaydetmeye hazırlanması, küresel ekonomiye ilişkin kötümserliği şiddetlendiriyor. Fed, 2014 yılının son toplantısının tutanaklarını bugün yayımlayacak. ABD istihdam verisi ile bu hafta açıklanacak.

Hangzhou’daki Yongan Futures Co. analistlerinden Zhang Yu, “Petroldeki düşüşün derinleşmesi insanları tedirginleştirdi. İnsanlar satış dalgasının daha geniş bir piyasaya yayılacağından korkuyor. Yatırımcılar, sanayi metali fiyatlarının görünümü için ekonomik verileri izliyor olacak” dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası’nda yüzde 0.3 düşerek Şanghay saati ile 15:30’da ton başına 6,128  dolardan işlem gördü. Fiyatlar, geçtiğimiz sene yüzde 14 gerilemesinin ardından bu yıl yüzde 2.7 aşağıda seyrediyor. Alüminyum yüzde 0.5 gerileyerek ton başına 1,778.50 dolar ile 22 Mayıs’tan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

LME’de nikel yükselirken, kalay geriledi. Kurşun ve çinko yatay seyretti.