Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde enflasyon oranı, beş yıldan uzun bir süre sonra ilk defa sıfırın altına geriledi ve Avrupa Merkez Bankası'nın daha fazla teşvikte bulunacağı görüşünü artırdı. 

Avrupa Birliği'nin Lüksemburg'ta bulunan istatistik ofisi, tüketici fiyatlarının Aralık'ta yüzde 0.2 gerilediğini bildirdi. Bu oran Eylül 2009'dan bu yana en düşük seviye. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı yüzde 0.1 düşüş olacağı yönündeydi. İşsizlik oranı değişmeyerek yüzde 11.5'te kaldı.

AMB Başkanı Mario Draghi'nin deflasyon riskini tamamen yok sayamayacaklarını söylerken, yetkililer düşen fiyatlar ve hanehalkı harcamalarının ötelenmesi şeklindeki deflasyon döngüsünü engelleme çabaları doğrultusunda hükümet tahvili alımlarını içeren planlar üzerinde çalışıyor. Politika yapıcılar bugün bir araya gelerek 22 Ocak'taki toplantıda duyurulabilecek olan parasal genişleme (QE) programına yönelik seçenekleri görüşebilir. 

Londra'da bulunan BNP Paribas Avrupa ekonomisti Evelyn Herrmann, veri açıklanmadan önce yaptığı yorumda, "Enflasyon Ocak ayında dahi düşecek ve yılın tamamında oldukça düşük seyredecek gibi görünüyor. AMB'nin devlet tahvili alımlarını da içeren geniş çaplı varlık alım programı duyuracağı beklentisindeyiz" ifadelerini kullandı. 

Bugün açıklanan diğer verilere göre İtalya'da işsizlik oranı Kasım'da yüzde 13.4'e yükselirken, Almanya'da ise ulusal ölçeklere göre hesaplanan işsizlik oranı Aralık'ta yüzde 6.5 ile 20 yıldan uzun bir sürenin en düşüğünde kaydedildi.

Euro Bölgesi'nde durgun ekonomi ve düşen petrol fiyatları, enflasyonu düşürüyor. Tüketici fiyatları İspanya ve Yunanistan'da yıllık bazda gerilerken, dün açıklanan Almanya enflasyon rakamlarında ise 2009'dan bu yana en zayıf düzey yüzde 0.1 artış görüldü.