Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ı telefonla arayarak mizah dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine düzenlenen saldırı nedeniyle başsağlığı diledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama, başkanlık uçağı Air Force One ile Detroit kentine giderken telefonda Hollande ile görüştü. Obama, görüşmede dualarının terörist saldırının kurbanları ve onların sevdikleriyle olduğunu ifade ederek, Amerikalıların, saldırı sonrasında Fransa halkının yanında yer aldığını kaydetti.

Obama, saldırganların ve saldırının planlanmasına katkı sağlayanların adalete teslim edilmesi için ABD'nin kaynaklarını Fransa'ya önerdi. Hollande, Obama'ya destekleyici sözleri için teşekkür etti.

Fransa'nın bu tür zorluklarla karşılaştığında sarsılmayacağını vurgulayan Hollande, özgürlük değerlerini savunmaya devam edeceğini dile getirdi.

Saldırıda hayatını kaybedenler, ABD'nin başkenti Washington'da Newseum basın müzesi önünde anıldı

Fransa'nın başkenti Paris'te haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybedenler, ABD'nin başkenti Washington'da Newsuem basın müzesi önünde anıldı.

Profesyonel gazeteciliğe adanmış dünyanın ilk haber müzesi Newsuem önünde akşam saatlerinde toplanan kalabalık, 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı "Je Seus Charlie" (Ben Charli'yim) yazılı pankartlar ve Fransız bayraklarıyla protesto etti. Etkinlikte ayrıca ifade özgürlüğünü desteklemek için müzenin girişindeki alanda yer alan büyük ekrana "Je Seus Charlie" yazıldı.

Başkent Washington'da yaşayan Fransız vatandaşı Clementine yaptığı açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dostlarına desteğini göstermek istediği için eyleme katıldığını söyledi. Gazetecilerin tehlikeli alanlara girdiklerinde risk almış olduklarını bildiklerini belirten Clementine, "Ancak bu insanlar dünyada en çok özgürlerin bulunduğu bir ülkedeydi, masalarında oturuyorlardı ve iyi mizah yazarı olmayı denerlerken öldüler" diye konuştu.

Diğer bir Fransız vatandaşı Laurent Valiergue ise özgürlüklerin korunması gerektiğine vurgu yaparak, "Eğer görüşlerimizi daha fazla ifade edemezsek, bu dünya için büyük bir problemdir" ifadesini kullandı.