Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(21:17'de güncellendi)

Petrol, analistlerin fiyatların 5 yılı aşkın bir sürenin en düşüğüne inmesine neden olan arz fazlasının 2015 ortasında süreceğini tahmin etmelerinin ardından, bu hafta üçüncü kez geriledi.

Ham petrol fiyatları, ABD üretiminin artması ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretim miktarını sabit tutma kararı almasının ardından Haziran'dan bu yana yarı yarıya düştü. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al Naimi, arzı azaltmayacaklarını belirtmişti.

ABD, horizontal sondaj ve hidrolik kırılma yönetimin kullanılması ile 30 yıldan uzun bir sürenin en yüksek petrol üretimini gerçekleştiriyor. Katar’ın tahminlerine göre küresel arz fazlası günlük olarak 2 milyon varil seviyesinde. Bank of America Corp. ve UBS AG analistlerine göre petroldeki düşüş çok hızlı ve sert oldu ve gerilemenin ne zaman sonlanacağına dair net bir işaret yok.

Şubat vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı Nymex elektronik işlemlerde yerel saat ile 13:49'da 42 sent gerileyerek varil başına 48.23 dolardan alıcı buldu. Kontrat, dün 72 sent artış ile 48.65 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yüzde 13 yukarısında seyrediyor.

Şubat vadeli Brent petrolü Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 69 sent kadar düşüş ile varil başına 50.46 dolara geldi. Kontrat, dün 5 sent artış ile 51.15 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark dün 2.50 dolar iken bugün 2.23 dolar seviyesinde.

(21:17'de güncellendi)