Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:27'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, Merkez Bankası Fed'in ekonomik toparlanma hız kazanmasına karşılık faiz artışı konusunda tedbirli davracanağı mesajı vermesi üzerine, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin bir dönem 2015 kaybını silmesi ile yükseldi. Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın teşviki artıracağı söylentileri ile gerilerken, petrol fiyatları yönünü yeniden aşağı çevirdi.

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 14:03'te yüzde 1.5 yükseldi. Dow Jones endeksi yüzde 1.5 yükselerek, 2015 kaybını sildi. MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, yüzde 1.8 yukarıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 2.8 yukarıda seyrediyor. Euro dolar karşısında 2005'ten bu yana en düşük seviyeye geriledi. ABD Hazine tahvilleri düşüşü 2. güne taşıdı. Petrol New York'ta yüzde 1.7 geriledi.

Bugün açıklanan veriler, Euro Bölgesi'nde üretici fiyatlarının analistlerin beklediğinden daha fazla düştüğünü ve Almanya'da fabrika siparişlerinin Kasım ayında beklenenden hızlı gerilediğini gösterdi. Bu durum, Euro Bölgesi'nde ekonomiyi desteklemek için teşviklerin artırılacağına ilişkin beklentileri güçlendirdi. ABD hisse senetleri dün, Fed toplantı tutanaklarının faizlerin olması gerekenden önce artırılabileceği endişelerini yatıştırması sonucu değer kazandı. ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Aralık ayı tarım dışı istihdam verisi öncesi, bugün işsizlik başvuruları açıklanacak.

Zürih'te Julius Baer Group Ltd. strateji araştırma müdürü Christoph Riniker, "Piyasa katılımcıları Avrupa Merkez Bankası'ndan parasal genişleme (QE) bekliyor," dedi ve "QE beklentilerin güçlenmesi demek ve bu da çevre Avrupa ülkeleri için destek demek" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol, ABD'de üretim büyümesinin yavaşlayabileceği spekülasyonunun arttığı bir ortamda, son düşüşlerin abartılı olduğu düşüncesi ile birlikte, dünkü sıçramasının ardından kazançlarını korudu. Bank of America Corp.'tan UBS AG'ye, tahminciler, gösterge petrol fiyatlarının Haziran ayından bu yana yüzde 50 düşmesine neden olan satış dalgasının sona ereceğine ilişkin açık bir işaret olmadığını kaydediyorlar.

(21:27'de güncellendi)