Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin parasal genişlemeye bu ay kadar bir sürede başlamak için her zamankinden fazla sebebi bulunuyor. Ancak önce Yunanistan krizinin üstesinden gelmenin bir yolunu bulması gerekiyor.

2015’in ilk para politikası toplantısı 22 Ocak’ta yapılacak. Toplantıdan iki hafta önce dün akşam yemeğinde bir araya gelen guvernörler kararı tartıştılar. Yemekten saatler önce açıklanan veriler, tüketici fiyatlarının 2009’dan bu yana ilk yıllık düşüşü kaydettiğini ve işsizliğin yüksek seviyesini koruduğunu gösterdi. Verilerin olumsuz hali, AMB Başkanının ülke tahvilleri alımlarına başlanılması adına elini güçlendirmiş oldu.

Ancak Yunanistan geriliminin geri dönmesi yemeği gölgeledi. AMB toplantısından 3 gün sonra 25 Ocak’ta yapılacak seçimler, Yunanistan’ın borcunu yeniden yapılandırmak isteyen bir partinin iktidara gelmesi ile sonuçlanabilir. Syriza’nın iktidara gelmesi tehdidi, muhalifleri parasal genişlemenin inatçı hükümetleri kurtarmaya dönmeyeceğine ikna etmeye çalışan Draghi için tartışmalara yeni bir boyut katıyor.

Amsterdam’daki ABN Amro Bank NV makro araştırmalar yöneticisi Nick Kounis, “AMB’nin ek önlem almasına yönelik işaretler kuvvetli ve enflasyondaki negatif oranlar Draghi’nin parasal genişlemeyi Yönetim Kurulu’ndan geçirmesini kolaylaştıracak. Yunanistan meselesi açıklamayı komplike hale getirebilir ve AMB durumun nasıl ilerleyeceğini görebilmek için detayları açıklamayı Mart ayında kadar erteleyebilir” dedi.