Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:26'da güncellendi)

Euro, yetkililerin Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) deflasyonu önlemek için ülke tahvili alımlarına önümüzdeki hafta başlayabileceği söylentilerine neden olmaları ile dolar karşısında 9 yılın düşüğüne indi.

Dolar endeksi, Merkez Bankası Fed'in bu yıl faiz artıracağı tahminleri ile 10 yılın en yükseğine çok yaklaştı. Pacific Investment Co'dan (Pimco) Richard Clarida, euro ile doların eşitleneceği tahmininde bulundu. Euro, Yunan yetkililerin eurodan çıkabileceğini belirtmesi ile geriledi. İsveç kronası, tüketici fiyatlarının analist tahminlerinden az gerilemesi ile euro karşısında yükseldi. Rus rublesi petrol ile değer kaybetti.

Londra'daki Bank of New York kur stratejisti Neil Mellor "Bana göre euroya asıl zarar veren faiz oranlarının indirilmesi oldu. Kur o zaman aşağı yönlü harekete başladı. Parasal genişleme de buna eklendi. Eğer program beklendiği gibi olmazsa euroda düzeltme olabilir" dedi.

Euro dolar karşısında 1.1753 ile 2005'ten bu yana en düşük seviyeyei görmesinin ardından, yüzde 0.5 gerileyerek New York saati ile 13:26'da 1.1771 oldu. Euro yen karşısında ise yüzde 1'lik kayıpla 138.69 seviyesine geldi. Yen dolar karşısında yüzde 0.5 artıışla 117.74 düzeyine geldi.

Bloomberg Spot Dolar Endeksi yatay seyrederek 1,143.41 puan oldu.

(21:26'da güncellendi)