Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Merkez bankasının yürüttüğü tartışmalar ile ilgili bilgi sahibi kişilerin ifadelerine göre petrol fiyatlarındaki düşüş Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) önümüzdeki mali yılda yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşmasındaki belirsizlikleri artırıyor.

BOJ, görüşmelerin kamuya açık olmaması nedeni ile isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişilere göre Nisan ayında başlayacak mali yıl için olan fiyat hedefini düşürmeyi değerlendiriyor. BOJ’un aynı dönem için büyüme görünümünü yükseltmeyi gözden geçirdiğini ifade ediliyor.

Merkez bankası, gelecek hafta gerçekleşecek toplantısında hali hazırda rekor seviyede olan teşvikleri genişletmeye istekli değil. Yetkililere göre, BOJ’un söz konusu tutumu, ekonominin verimli bir döngüde olmayı sürdürdüğü ve enflasyon beklentilerinin sabit olduğu görüşlerini yansıtıyor. Geçtiğimiz ay ucuzlayan enerji maliyetlerinin tüketici fiyatlarına bir süre için olumsuz etki edebileceği ancak nihayetinde enflasyonu teşvik ederek ekonomiye destek sağlayacağı belirtilmişti.

Ekonomi Bakanı Akira Amari dün yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki mali yıl içinde yüzde 2’lik enflasyon hedefini yakalamak zor olacak” dedi. Bakan, hükümetin kendi enflasyon tahminin yüzde 1.4 olduğunu belirtti.