Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani, petrol fiyatlarındaki düşüşün petrol ihracatlarına daha fazla bağımlı olmaları nedeniyle Suudi Arabistan ve Kuveyt’e İran’dan daha fazla zarar verebileceğini söyledi.

Ruhani yaptığı değerlendirmelerde, “Petrol fiyatlarındaki düşüşten sorumlu olan ülkeler bundan pişman olacaklar. Eğer İran petrol fiyatlarındaki gerilemeden muzdarip olursa, bilin ki Kuveyt ve Suudi Arabistan gibi petrol üreten ülkeler İran’da fazla zarar görecektir” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan ve komşusu Kuveyt, İran’ın Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nu (OPEC) 27 Kasım’da Viyana’da yapılan toplantıda üretimi düşürmeye ikna etme çabalarına karşı görüş bildirmişti.

İran’ın petrol ihracatları, ülkenin nükleer programı nedeniyle uygulanan uluslararası yaptırımlar ile kısıtlanmıştı. Ülke Kasım ayında günlük olarak 2.7 milyon varil petrol üretimi gerçekleştirdi. Bloomberg’in derlediği verilere göre, 2011’de bu miktar 3.58 milyon varil seviyesindeydi.