Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatındaki düşüşe rağmen ABD'deki petrol üretimi artmaya devam ediyor.  ABD Enerji Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre ABD'de günlük petrol üretimi 600 bin varil artarak 9.3 milyona yükselecek. Gelecek yıl ise üretimin 200 bin artarak 9.5 milyon varile yükselmesi bekleniyor.

OPEC resmi politikasını Kuzey Amerika'daki kaya gazı üretimi patlamasını frenlemeye kaydırırken, haziran ayından bu yana petrol fiyatlarındaki gerileme yüzde 60'ı buldu. Enerji Bakanlığı, çoğu petrol şirketinin fiyatlardaki düşüşle birlikte yeni kuyu açma planlarını askıya aldığını, ancak halihazırda işleyen kuyulardaki üretimin yüksek seyrettiğini vurguladı.

Bakanlık, verilere bakarak ABD'de kaya gazı endüstrisinin ilk başta tahmin edilenden daha güçlü olduğunu kaydetti. Bununla birlikte bazı analistler, bakanlık kadar iyimser değil. Yatırımlardaki büyük çaplı gerilemenin yıl sonunda üretime de yansıyacağı da tahminler arasında yer alıyor.

Analistler OPEC ile kaya gazı üreticileri arasındaki mücadelenin sonucu konusunda da ikiye bölünmüş durumda. Bazı analistler ABD'li üreticilerin mevcut fiyat sevilerinde kar edemeyip, gerekli ödemeleri yapamayacağını belirtirken, diğer grup ise OPEC'in eski gücünde olmadığını ve pazar payı kaybetmeye mahkum olduğunu savunuyor.