Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ), konu ile ilgili bilgi sahibi kişilerin ifadelerine göre Başkan Haruhiko Kuroda’nın enflasyonu canlandırma iddiasını desteklemek için Mart ayında süresi dolacak iki kredi programını genişletmeyi gözden geçiriyor.

Konunun kamuya kapalı olması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişilerin verdiği bilgilere göre BOJ, imkanlar için son başvuru tarihini 1 yıl ileri atabilir ancak henüz başka değişiklikler yapılması konusunda bir karar alınmadı.

Eski guvernör Masaaki Shirakawa tarafından sermaye harcamalarının teşvik edilmesi ve bankaların kredileri genişletmeye cesaretlendirilmesi için başlatılan programlar, merkez bankasının rekor seviyedeki varlık alımlarını tamamlayıcı özellik taşıyor. Varlık alımları, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinde enflasyonu canlandırmak amacıyla gerçekleştiriliyor. BOJ programları geçtiğimiz Şubat ayında genişletmişti.

Merkez bankası, Büyüme-Destek Fonlama İmkanı ile 5 Aralık’ta kredilerde 5.8 trilyon yenlik (49 milyar dolar) bir artırıma gitti. Merkez bankası, Büyüme-Destek Fonlama İmkanı ile 8 trilyon yen kadar Japon para biriminde kredi ve 12 milyar dolar dolar cinsinden kredi verebiliyor. BOJ’un 16-17 Mart’taki politika kurulu toplantısının sonuna kadara genişleme ile ilgili bir karar vermesi bekleniyor.