Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC), parasal genişlemede hedefli bir yaklaşıma bağlı kalması ile birlikte çiftçilik şirketleri ve küçük ölçekli şirket kredileri için para ayırdı. PBOC’un Kasım ayında gerçekleştirdiği faiz indirimi hisse senedi piyasasında spekülasyonla tetiklenen bir ralliye yol açmıştı.

Çin Merkez Bankası’nın web sitesinde yer alan bilgilere göre, PBOC bankalara tarım şirketlerini desteklemek amacıyla 20 milyar yuan (3.2 milyar dolar) ve küçük ölçekli şirketleri teşvik amacıyla 30 milyar yuan "yeniden-kredi kredi kotası" verdi. Merkez bankası söz konusu girişimin finansman maliyetlerini düşürmeyi amaçladığını belirtiyor.

Perşembe günü açıklanan kredi verisi, riskleri şiddetlendirmeden büyümeyi canlandırmaya çalışan merkez bankasının karşılaştığı zorluklara işaret etmişti. Yeni krediler, hisse senedi yatırımcılarının ve yerel hükümetlerin gölge bankacılığın yükselmesine katkı sağlamasına rağmen Aralık ayında ekonomist beklentilerinin altında kaldı. Ana hisse senedi endeksi, 21 Kasım’da açıklanan faiz indirimden bu yana yüzde 30’dan fazla yükseliş gösterdi.

Hong Kong’daki Mizuho Securities Asia Ltd. baş Asya ekonomisti Shen Jianguang, “Hükümetin faiz ve zorunlu karşılık oranlarında indirimi erteleyeceğine ve likidite enjeksiyonu için hedefli önlemlere yeniden döneceğine inanıyoruz. Çin’de ekonomik koşulların zor olması ile birlikte ek parasal genişleme gerekiyor ve genel olarak kredi oranları yüksek. Ancak hükümetin politika seçimlerinde daha ayrıntılı olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Çin Merkez Bankası’nın tarım ve küçük ölçkeli şirketleri desteklemeyi amaçlayan yeniden kredilendirmeleri, 2014 yılı sonunda 267.8 milyar yuana ulaştı ve 2014 yılı başında bu yana 99.4 milyar yuan yükseldi.