Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Peru Merkez Bankası, 5 yıldan uzun bir sürenin en düşük büyümesini gösteren ekonomiyi canlandırmak için geçtiğimiz yedi ay içinde üçüncü kez borçlanma maliyetlerinde indirime gitti.

Başkan Julio Velarde liderliğindeki merkez bankası kurulu, gecelik faiz oranını 0.25 yüzde puan düşürerek yüzde 3.25’e düşürdü. Karar ekonomistleri şaşırttı, Bloomberg anketine katılan 18 ekonomist, yüzde 3.50 seviyesinde değişiklik yapılmayacağı tahmininde bulunuyordu.

Politika yapıcılar enflasyonun bu yıl, yerel akaryakıt maliyetlerinin uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüşleri yansıtmaya başlaması ile yüzde 2’ye daha hızlı yöneleceği tahmininde bulundu. Merkez bankası kurulu karar ile ilgili, “Göstergeler ‘zayıf bir ekonomik döngü’ye işaret ediyor ve 2014’te büyüme potansiyelin altında idi” açıklamasında bulundu. Merkez bankası kararı ardı ardına gelecek faiz indirimleri anlamına gelmediğini belirtti.

BBVA Banco Continental baş ekonomisti Hugo Perea, “Banka ekonomik aktivitede zayıflığın olduğu bir ortam faiz indirdi. Para birimi piyasası son günlerde görece sakin ve enflasyon baskıları da oldukça zayıf olacak” dedi.

Dünyanın en büyük üçüncü bakır üreticisi Peru’da bakır ihracatlarının gerilemesini takiben merkez bankası kredi büyümesini desteklemek için 1 Ocak’ta rezerv zorunluluklarını düşürmesinin ardından teşviki genişletiyor. Ekonomik aktivite, Kasım ayında yıllık bazda yüzde 0.3’lük bir yükseliş ile 2009’dan bu yana en düşük artışı gösterdi.