Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:57'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, petrol fiyatlarındaki yükselişin enerj şirketlerini yukarı çekmesinin, İsviçre'deki gelişmeleri gölgelemesi ile yükseliyor. Dolar, altın ve bakır fiyatları yükseldi.

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 13:35'te yüzde 0.7 yükseldi. Enerji hisseleri, petrol fiyatlarının yüzde 4 artışı ile kazançlara öncelik etti. Goldman Sachs Group 2005'ten bu yana en düşük trading gelirini açıklamasının ardından, geriledi. Frank dün yüzde 23 yükselmesinin ardından bugün değer kaybetti. İsviçre Piyasa Endeksi yüzde 6 geriledi. 10 yıllık ABD Hazine tahvil faizleri 10 baz puan yükselerek yüzde 1.81 oldu. Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.3 yükselirken, euro dolar karşısında 11 yılın düşüğüne geldi.

İsviçre Merkez Bankası'nın dünkü adımı işlem salonlarında büyük sarsıntı yarattı ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) gelecek haftaki toplantısında daha geniş çaplı bir teşvik programı açıklayabileceği beklentilerini güçlendirdi. ABD'nin en büyük perakende Döviz işlemleri aracısı FXCM Inc., müşterilerinin franktaki sert yükselişe hazırlıksız yakalanmalarından dolayı, bazı sermaye gerekliliklerine uyamayabileceklerini açıkladı ve Yeni Zelanda'da bir döviz aracısı ise kayıplardan dolayı işi kapattığını duyurdu. Euro Bölgesi'nde bugün Aralık ayı tüketici fiyatları verisi açıklanacak. Goldman Sachs Group Inc. bugün karını açıklayacak şirketler arasında yer alıyor.

Sydney'de AMP Capital Investors dinamik varlık tahsisi müdürü Nader Naeimi, "İsviçre Merkez Bankası neredeyse herkesi hazırlıksız yakaladı ve bu durum piyasalarda sıkıntı ve kaygı yaratıyor," dedi ve "Şimdi strateji, devam edecek olan volatiliteden korunmak için altın alımı yaparak, sermayeyi korumak" şeklinde görüş bildirdi.

(21:57'de güncellendi)