Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:08'de güncellendi)

Petrol, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) OPEC dışındaki ülkelerin üretim tahminini düşürmesi ve fiyatların toparlanabileceğini belirtmesinin ardından yükselerek, sekizinci haftalık kaybı azalttı.

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) New York'ta yüzde 3.6 yukarıda seyrediyordu. ABD gösterge petrolü WTI üst üste sekizinci haftayı da kayıpla kapatmaya hazırlanarak, Mart 1986'dan bu yana en uzun kayıp dönemini kaydetmeye hazırlanıyor. IEA bugünkü aylık piyasa raporunda, OPEC dışındaki ülkelerin üretiminin daha önce tahmin edilenden daha yavaş artacağı öngörüsünde bulundu.

Petrol geçtiğimiz yıl yaklaşık 50 gerileyerek 2008’deki finansal krizden bu yana en büyük düşüşü kaydetti. Petrol stokları, ABD’nin 30 yıldan uzun bir süreden bu yana en hızlı üretimi gerçekleştirmesi ve OPEC’in üretimi düşürme çağrılarını yanıtsız bırakması ile yükseliş gösterdi. Goldman Sachs Group Inc. ve Societe Generale SA, bu hafta petrol fiyatı tahminlerini düşüren bankalar arasında yer alıyor.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, “Petrol piyasalarında geniş küresel bir poker oyunu oynanıyor. OPEC, 10 yıllardır gerçekleştirdiği kartel aksiyonlarından paçayı sıyırıyor ancak bunun artık işlemediğine yönelik net işaretler var. Petrol fiyatı üzerinde gücü büyük ölçüde aşındı” dedi.

Şubat vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı Nymex elektronik işlemlerde 95 sent yükselerek New York saati ile 10:12'de varil başına 47.20 dolardan işlem gördü. Kontrat 13 Ocak’ta 44.20 dolar ile Nisan 2009'dan bu yana en düşük seviyeyi görmüştü. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 22 yukarısında seyrediyor.

Mart vadeli Brent petrolü kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 1.29 dolar artışla varil başına 49.56 dolardan alıcı buldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 1.75 dolar seviyesinde.

(19:08'de güncellendi)