Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, yen ve altının yükselmesinin ardından Japonya hisseleri öncülüğünde geriliyor. Yen ve altındaki yükselişte İsviçre Merkez Bankası’nın beklenmedik şekilde minimum kuru sonlandırmasının güvenli varlıklara talebi artırması etkili oldu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.1 düşerek Tokyo saati ile 09:00’da 138.59 puana geldi. Avustralya’da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2 geriledi. Güney Kore’de Kospi Endeksi yüzde 0.5 geriledi. Yeni Zelanda’da NZX 50 Endeksi yüzde 01 düşüş gösterdi.

Japonya hisseleri yendeki yükseliş ile düşüşte

Japonya hisseleri, İsviçre’nin beklenmedik kararı ile güvenli varlıklara talebin artmasının ardından yenin 1 ayın en yüksek seviyesine ulaşması ile 11 haftanın en düşük kapanışını yapmaya hazırlanıyor.

İsviçre’den ithalata bağımlı olan Chugai Pharmaceutical Co., yüzde 3.3 geriledi. Satışlarının yüzde 75’inden fazlasını İsviçre piyasasından elde eden ilaç üreticisi Sosei Group Corp. yüzde 5.3 değer kaybetti. Avrupa’yı en büyük pazarı olarak gören Makita Corp. euronun yen karşısında gerilemesinin ardından yüzde 3.8 düşüş gösterdi.

Topix endeksi, yüzde 2.3 gerileyerek Tokyo saati ile 12:43’te 1,344.65 puana geldi ve 3. haftalık kayba hazırlanıyor. Endekste bulunan 33 sanayi grubunun tümü düşüş gösterdi. Nikkei 225 Stock Average yüzde 2.7 düşüş ile 16,639.62 puan oldu. İki endeks de 31 Ekim’den bu yana en düşük kapanışı yapmaya hazırlanıyor.

Çin hisseleri 8 yılın en uzun haftalık kazancına ilerliyor

Çin hisseleri, İsviçre kararının altında ralliye yol açması ve Çin hükümetinin nükleer güç sektörünü destekleyeceği spekülasyonları ile 2007’den bu yana en uzun süreli haftalık kazancı kaydetmeye hazırlanıyor.

Zijin Mining Group Co. ve Shandong Gold Mining Co., güvenli varlıklara talebin artmasının ardından altın fiyatlarının yükselmesi ile yüzde 2’ten fazla prim yaptı. Shanghai Electric Group Co. ve Dongfang Electric Corp., en az yüzde 3.7 yükseliş gösterdi. Xinhua haber ajansına göre Başkan Li Keqiang, Çin’in nükleer güç ekipmanı ihracatlarını teşvik etmesi gerektiğini söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 1.1 artış göstererek yerel saat ile 13:03’te 3,372.66 puana geldi ve dünkü yükselişi yüzde 3.5’e genişletti.