Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsviçre’nin minimum kuru sonlandırmasının ardından küresel piyasalarda yaşanan şok ile kayıplar yükseliyor. ABD’nin en büyük perakende Döviz aracı kuruluşu, müşteri borçlarının sermaye kurallarına uygunluğunu tehdit ettiğini belirtirken, Yeni Zelanda merkezli dealer iflas etti.

Son çeyrekte yıl 1.4 trilyon dolar ile rekor seviyede bireysel işlem gerçekleştiren FXCM Inc., İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) minimum kur uygulamasını sonlandırma kararı almasının ardından müşterilerin hesaplarda 225 milyar dolar borçlu hale geldiğini belirtti. Global Brokers NZ Ltd. ise kararın iş üzerinde yarattığı etkilerinin kepenk kapatmaya zorladığı açıklamasında bulundu.

Londra’daki National Australia Bank Ltd. İngiltere ve Avrupa araştırma müdürü Nick Parsons, “Daha fazla kayıp görülmez ise şaşırırım. İsviçre Merkez Bankası’nın yaptığı 180 derece dönüş idi. İnsanlara zarar görmüş ve ihanet edilmiş hissediyor” dedi.

Deutsche Bank AG, UBS Group AG ve Goldman Sachs Group Inc. gibi bankalarda bulunan Londra’daki dealerlar, SNB’nin açıklama ile piyasalara sürpriz yapmasının ardından dün siparişleri işleme almakta zorluk çekti. Frank euro karşısında yaklaşık yüzde 41 yükselerek rekor artış gösterdi. Frank Bloomberg tarafından takip edilen 150’den fazla para biriminin tümü karşısında yüzde 15’ten fazla değerlendi.

Yükselen volatilite

SNB kararından kaynaklanan piyasa çalkantısı, Asya hisselerinin ABD endeks vadelileri ile birlikte gerilemesi ile ikinci günde de sürüyor. Japonya ve Avustralya tahvil faizleri, yatırımcıların güvenli liman olarak nitelendirilen varlıklara yönelmesi ile rekor düşük seviyelere geriledi.

FXCM Inc. 15 Ocak'ta konu ile ilgili, "SNB kararının ardından euro-frank paritesindeki volatilite görülmemiş şekilde yükseldi ve müşteriler önemli kayıplar yaşadı. Bu durum yaklaşık 225 milyar dolarlık negatif hisse senedi dengesi oluşturdu" dedi.

FXCM New York işlemlerinde dün yüzde 15 gerileme göstererek 12.63 dolar ile 2 yıla yakın bir sürenin en düşük seviyesine indi ve böylece şirketin değeri 596 milyon dolar seviyesine geldi. Hisse senedi tavsiyesini ‘nötr’den ‘sat’a düşüren Citigroup Inc. fiyat hedefini 17 dolardan 5 dolara indirdi.