Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İki Yunan bankası, ülke merkez bankasının acil durum hattından borçlanma yapma arayışı içine girdi. Bu durum mevduat çıkışları ile birlikte bankaların aktivitelerini fonlamada zorlandıklarına işaret etti.

Yunan hükümetinden konu ile ilgili bilgi sahibi kıdemli bir yetkilinin ifadesine göre Eurobank Ergasias SA ve Alpha Bank AE, Acil Durum Likidite Yardımı’na (ELA) faydalanma talebinde bulundu. İki banka yetkilisine göre talep Yunanistan Merkez Bankası’nın talimatlarını takiben sunuldu.

İki yetkili de bankaların likidite yardımını bu aşamada kullanmayı planlamadığını ve talebin merkez bankasının gelecek haftalarda oluşabilecek ihtiyaçlar ile ilgili tahminlerine dayanarak sunulduğunu belirtti. Üç yetkili de konunun kamuya açık olmaması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemediler. Yunanistan Merkez Bankası sözcüsü yorum yapmayı reddetti.

Paraları için güvenlik arayışında tasarruf sahipleri, 25 Ocak’ta gerçekleşecek olan parlamento seçimlerinin sonucu ile ilgili endişe duyuyorlar ve mevduat çıkışlarını hızlandırarak ülke bankalarından likiditenin çekilmesine neden oluyorlar. Bir Yunan bankacının verdiği bilgiye göre net geri çekilme, Aralık ayında yaklaşık 3 milyar euro (3.5 milyar dolar) olarak gerçekleşti ve o zaman beri yükseliş gösteriyor.

Yunanistan’ın Merkez Bankası’nın son verilerine göre Yunan bankalarındaki total mevduat Kasım ayında 164.3 milyar euro seviyesindeydi.