Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Citigroup Inc., Deutsche Bank AG ve Barclays Plc’nin İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) minimum kuru sonlandırma kararından kaynaklanan toplam kayıplarının 400 milyon dolara ulaştığı ve kayıpların önümüzdeki  günlerde yükselmeye devam edeceği belirtiliyor.

Risk yönetiminde uzmanlaşan ve Boston Üniversitesi’nde misafir yöneticilerinden Mark T. Williams, “Kayıplar milyarlarca dolar olacak. Hala sayımı sürüyor. Büyük bankalar, aracılık şirketleri, hedge fonları, yatırım fonları ve para birimi spekülatörleri kayıp verecekler arasında yer alıyor. Finansal sistemde dalgalanma etkisi olacak” dedi.

Dünyanın en büyük para birimi dealerı Citigroup, konuya yakın bir kişinin geçtiğimiz hafta verdiği bilgiye göre işlem masasında 150 milyon dolardan fazla kayıp verdi. İsviçre Merkez Bankası’nın beklenmedik bir şekilde euro başına 1.20 frank seviyesindeki minimum kur uygulamasını sonlandırmasının ardından konu ile ilgili bilgi sahibi kişilerin ifadelerine göre, Deutsche Bank 150 milyon dolar kaybederken, Barclays 100 milyon dolardan az kayıp verdi. İsviçre kararının ardından frank euro karşısında yüzde 41 kadar yükseldi. Üç bankanın sözcüleri yorum yapmayı reddetti.

En az beş gelişen piyasa borç krizi atlatan fon yöneticisi Marko Dimitrijevic, SNB kararının ardından hemen hemen tüm parasını kaybetmesinin ardından en büyük fonunu kapatacağı belirtiliyor. Fonun yılsonunda 830 milyon dolarlık varlığı bulunuyordu.