Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Marko Dimitrijevic, Aralık ayında zeki bir iddiada bulundu. Hedge fonu yöneticisi Dimitrijevic, frankın düşeceği beklentisi ile ülkede merkez bankası varlıklarının beşte birinin altında tutulması planına red oyu verilmesinin ardından kara geçti.

Dimitrijevic’in Miami merkezli şirketinin en eski ve en büyük fonu olan 830 milyon dolarlık Everest Capital Global için İsviçre’de gelen yatırımlar kazançlara geçtiğimiz ay 0.6 yüzde puan katkı sağladı. Geçtiğimiz hafta frankta düşüş beklentisinin çok daha büyük bir etkisi oldu. Everest Capital’den konu ile bilgi sahibi bir kişinin ifadesine göre bir günden kısa bir sürede 24 yıllık fonu eritti ve şirketi 7 başka fon ile birlikte yaklaşık 2.2 milyar dolar ile bıraktı.

Gelişmekte olan piyasalar uzmanı olan Dimitrijevic, bu piyasalarda en az 5 borç krizi atlattı ancak yetiştirildiği ülkenin merkez bankası kararı ile darbe aldı. İsviçre Merkez Bankası, geçtiğimiz hafta beklenmedik bir şekilde 3 yıldır uyguladığı euro başına 1.20 frank seviyesindeki minimum kur politikasını sonlandırdı.

Merkez bankası açıklaması küresel olarak trader ve yatırımcıları hazırlıksız yakaladı. Frank euro karşısında 15 Ocak’ta yüzde 41 kadar yükselerek rekor artış kaydetti. Bloomberg tarafından takip edilen 150’den fazla para biriminin tümü karşısında yüzde 15’ten fazla artış gösterdi.